EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete. Arkivbild.
EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete. Arkivbild.

Ljumma applåder för skärpt klimatmål

EU-länderna trappar upp sina klimatambitioner vad gäller ett mer effektivt utnyttjande av energi. Inte tillräckligt, svarar miljörörelsen.

ANNONS
|

Tuffa diskussioner mellan medlemsländerna krävdes innan EU:s energiministrar i måndags kunde enas om att höja sin 2030-målsättning vad gäller energieffektivisering från 27 till 30 procent.

I praktiken handlar procenten om hur mycket EU-länderna ska kunna spara på energisidan genom bättre byggnader och produkter och ett mer effektivt energiutnyttjande, jämfört med de prognoser om energianvändningen år 2030 som gjordes för några år sedan.

Gott så, tycker energiminister Ibrahim Baylan (S).

- Jag tror att det är ett steg i rätt riktning och jag är väldigt glad över att vi lyckades komma dithän för det var inte helt enkelt. Det fanns ett starkt motstånd från ett antal medlemsländer, säger Baylan efter mötet i Luxemburg i måndags.

ANNONS

"Snabb men dålig"

EU:s klimat- och energikommissionär Miguel Arias Cañete är samtidigt inte helt nöjd.

- Kompromissen når inte upp i den ambitionsnivå som EU-kommissionens förslag låg på, sade Cañete på sin presskonferens i måndags.

Från miljörörelsen rynkas också på näsan åt vad man anser vara alltför "svaga" ambitioner.

"Medlemsstaterna har skyndat för att hitta lägsta gemensamma nämnare för att uppnå en snabb men dålig uppgörelse, snarare än att lägga mer tid på en bättre", säger Imke Lübbeke, klimat- och energiansvarig på miljölobbyn Världsnaturfonden (WWF) i ett uttalande.

Det nya effektiviseringsmålet ska nu jämkas samman med det som EU-parlamentet kommer fram till i samma fråga, sannolikt någon gång i höst.

Nord Stream

På energiministermötet i Luxemburg diskuterades även planerna på den utökade ryska gasledningen i Östersjön, Nord Stream 2.

EU-kommissionen vill förhandla för EU:s räkning och har starkt stöd från Sverige, Danmark och ytterligare ett tiotal oroliga länder i framför allt östra delen av EU.

Tyskland – med starka ekonomiska intressen i gasledningen – undvek dock att tala på mötet i måndags.

- Det var ju flera som "hörde" den tyska tystnaden i frågan. Vad det innebär är svårt att spekulera om. Men trots det är det viktigt att vi fortsätter trycka på. Vi har kommit längre än vad många trodde var möjligt, säger Baylan.

ANNONS

Om kommissionen ska få något förhandlingsmandat avgörs i höst.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s energieffektivisering

EU-kommissionen ville inledningsvis lägga fram EU:s klimatmål till 2030 med procentsiffrorna 40–27–30, där det första anger utsläppsminskningen av klimatgaser, det andra är andelen energi från förnybara källor och det tredje gäller energieffektivisering.

Medlemsländerna har tidigare enats om att sänka även den sista siffran till 27, men vill nu öka den igen till 30 – dock utan att ange den som ett bindande mål, vilket EU-kommissionen velat.

Energieffektiviseringssiffran motsvarar med hur mycket EU-länderna totalt ska minska sin energikonsumtion jämfört med en prognos som gjordes inför de senaste årens klimatförhandlingar. Målsättningen 30 procent innebär i praktiken en slutlig konsumtionsminskning på 17 procent jämfört med 2005.

Källor: EU-kommissionen, Miljö- och energidepartementet.

ANNONS