Linde hoppfull om EU-rättigheter

Frågan om EU-medborgares framtida rättigheter i Storbritannien kan vara löst redan tidigt i höst, hoppas EU-minister Ann Linde (S) efter samtal med britternas brexitminister i London. Den ekonomiska räkningen till EU lär det bli tuffare med.

ANNONS
|

- Den här frågan tror jag att de verkligen kommer att anstränga sig för att lösa på ett sätt så att EU-medborgarna känner sig nöjda, säger Ann Linde till TT efter fredagsmorgonens diskussioner med brexitministern David Davis.

Rättighetsfrågan är central för både EU och Storbritannien och nummer ett på listan över det som ska avhandlas. Hittills har dock varken EU eller Sverige varit särskilt nöjda med britternas förhandlingsposition.

ANNONS

- Jag var väldigt tydlig med att det förslag som ligger är för otydligt. Mitt medskick var att det här är otroligt viktigt för den svenska regeringen och för EU och att man måste göra det betydligt mer detaljerat för att kunna försäkra EU-medborgare om att de kan lita på att de har rättigheter, berättar Linde på telefon från London.

Klart i augusti?

I torsdags träffade EU-minister Englandsboende svenskar på plats och några av deras frågor kunde hon sedan föra vidare till David Davis. Det handlar bland annat om statusen för medföljande till anställda i Storbritannien och vad som sker med personer som regelbundet flyttas runt till andra ställen i världen av sina brittiska arbetsgivare.

- Just osäkerheten gör ju att många svenskar här känner att det är en osäker och obehaglig situation. Men på den här delen tror jag att man kommer att komma fram redan i augusti eller september eftersom det är den första frågan och det finns en väldigt god vilja från båda sidor, säger Linde.

ANNONS

Strid om pengar

Desto tuffare lär det bli att komma framåt vad gäller hur mycket Storbritannien bör betala till EU i och med utträdet, exempelvis för sin del av allehanda åtaganden som britterna gjort tillsammans med resten av EU.

- Där står ju vi och britterna väldigt långt från varandra, både om hur det ska gå till att förhandla den frågan och vilka summor vi pratar om, säger Linde.

Britterna har hittills inte velat säga några summor alls, medan inofficiella uppgifter i Bryssel talat om EU-krav på minst 60 miljarder euro.

Mötte Labour

I London träffade EU-ministern även Keir Starmer, oppositionspartiet Labours skuggminister i brexitfrågor. Med tanke på hur svag premiärminister Theresa Mays konservativa regering är efter nyvalet i början av juni försöker Labour hålla sig redo så som möjligt för att eventuellt behöva gå in och ta över brexitförhandlingarna, om det skulle bli nyval igen.

- Man kan ju konstatera att de har en annan ingångssyn som är mer mot en mjukare brexit än vad regeringen har, till exempel när det gäller övergångsperioder och den ekonomiska överenskommelsen och så vidare, säger Ann Linde.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Förhandlingarna om brexit

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och Storbritanniens brexitminister David Davis enades vid sitt första förhandlingsmöte i Bryssel den 19 juni om grunderna för de fortsatta förhandlingarna.

Tre inledande arbetsgrupper har skapats, om medborgarnas rättigheter, den ekonomiska uppgörelsen och "övriga separationsfrågor". Därtill ska en separat "dialog" om gränsfrågan mellan Irland och Nordirland föras.

Parterna är överens om att dela med sig av sina förhandlingsinlägg inför varje förhandlingsrunda. EU:s position finns utlagd på EU:s särskilda brexitsida: ec.europa.eu/commission/brexit-negotiations

Nästa förhandlingsrunda inleds 17 juli, följt av rundor den 28 augusti, 18 september och 9 oktober.

ANNONS