Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några av EU:s och AU:s ledare som är på plats under toppmötet i Abidjan.

Löfven: Viktigt skapa framtidstro i Afrika

AU och EU måste samarbeta för att se till att unga afrikaner får ett värdigt liv och slipper fly från sina hem. Det framhåller statsminister Stefan Löfven när toppmötet i Elfenbenskusten går in på sin sista dag.

De har minglat, diskuterat, kallat till krissamtal och knådat formuleringar till deklarationer. Men nu har det blivit dags för världsledarna att avrunda det femte toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU, som har hållits på ett lyxhotell i Elfenbenskustens ekonomiska hjärta Abidjan.

- Partnerskapet mellan EU och Afrika är oerhört viktigt, både på kort och på lång sikt. Det är två kontinenter som betyder så mycket för varandra. Och jag är glad att temat har varit ungdomar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

"Framtidstro"

- Det viktigaste för oss är att skapa framtidstro, inte minst för unga.

Men det är inte investeringar i ungdomar som har dominerat diskussionerna inför och under mötet. De nya skakande rapporterna om att migranter och flyktingar säljs som slavar i Libyen har gjort det omöjligt att undvika frågan.

Och uppmärksamheten kring slavhandeln – som enligt Elfenbenskustens president Alassane Ouattara påminner om de värsta stunderna i mänsklighetens historia – har kastat visst grus i mötesmaskineriet. AU bland flera kritiker har nämligen pekat ut EU:s omstridda samarbete med Libyen som en drivande faktor till övergreppen. Toppmötet har också haft svårt att enas kring en separat deklaration om situationen.

"Viktigt samarbete"

Men Stefan Löfven anser att grundproblemet är att människor överhuvudtaget drivs på flykt och att det därför är viktigt att kunna erbjuda jobb och utbildning för att ge möjligheter för unga att skapa sig ett värdigt liv på hemmaplan. Samarbetet med det laglösa Libyen, som slängdes ner i kaos 2011, är viktigt, anser han.

- Vi vill samarbeta med Libyen på ett sätt som stärker den demokratiska processen. Det är klart att Libyen får större möjlighet att agera som en stat om det har kontroll över sina gränser. Det ingår i en regerings uppgift att ha den kontrollen och därför är samarbetet viktigt, säger Löfven.