USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania Trump tillsammans med statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven.
USA:s president Donald Trump och hans hustru Melania Trump tillsammans med statsminister Stefan Löfven och hans fru Ulla Löfven.

Löfven erbjöd Trump hjälp med Nordkorea

Statsminister Stefan Löfven erbjöd svensk hjälp med Nordkoreakrisen när har för första gången mötte USA:s president Donald Trump personligen. Samtalet ägde rum bara timmar efter att Trump hotat "totalförstöra" Nordkorea.

ANNONS
|

- Eftersom Sverige har en sådan lång närvaro i Pyongyang och är ett alliansfritt land kan vi bidra med allt från kunskap till information, som kanske kan leda till att man börjar lösa upp den politiska knuten, säger Löfven vid en pressträff i FN-skrapan i New York.

- Vi är inte naiva i detta, men vi måste göra allt vi kan för det här är en farlig konflikt.

ANNONS

Sverige är sedan årsskiftet invald medlem i FN:s säkerhetsråd och har dessutom en diplomatisk relation med Nordkorea.

Vänlig Trump

Trump och Löfven möttes på den mottagning som USA:s president gav för FN-ländernas stats- och regeringschefer på ett hotell på Manhattan under natten till onsdagen. Vad som hade kunnat stanna vid ett handslag och ett par artigheter blev ett samtal på några minuter. Statsministern underströk vikten av att hitta en diplomatisk väg ur Nordkoreakrisen och Sveriges vilja att bidra. Han säger att Trump tog emot honom med vänlighet.

- Det finns ett intresse från USA för inspel och idéer, berättar Löfven.

- Och Trump konstaterade att det går bra för Sverige, vilket jag definitivt kunde vidimera.

Hårt tal

Tidigare på dagen hade USA:s president chockat världen genom att från talarstolen i FN:s generalförsamling varna för att USA kommer att tvingas "totalförstöra” Nordkorea om inte Pyongyang backar från sina kärnvapenambitioner.

ANNONS

- Raketmannen (Nordkoreas Kim Jong-Un) har tagit sig själv och sin regim på ett självmordsuppdrag, sade Trump när han höll USA:s anförande i den allmänna debatten

Löfven, som är i New York för FN:s högnivåvecka, var kritisk mot Trumps hårda tal som han ser som ett brott mot FN-stadgan. Men vid mottagningen tog han inte upp anförandet med Trump.

Löfven har även tagit upp Sveriges vilja att bidra till avspänning i Nordkorea med FN:s generalsekreterare António Guterres.

TT:s utsända, New York

Fakta: Förenta Nationerna (FN)

Förenta Nationerna bildades under andra världskrigets slutskede. FN-stadgan undertecknades av 51 medlemsländer sommaren 1945 och 24 oktober samma år trädde den i kraft. I dag har FN 193 medlemsländer.

Arbetet leds av generalsekreteraren, just nu portugisen António Guterres, och bygger till stor del på FN-stadgan. FN:s tredje generalsekreterare, svensken Dag Hammarskjöld, beskrev organisationens syfte så här: "FN har inte skapats för att föra mänskligheten till himlen utan för att rädda den från helvetet."

Viktiga kammare där beslut fattas är generalförsamlingen, säkerhetsrådet och FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc).

Källa: FN

ANNONS