Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några av EU:s och AU:s ledare som är på plats under toppmötet i Abidjan.

Krisplan ska rädda människor undan slaveri

I ljuset av rapporterna om att människor säljs som slavar i Libyen lovar AU och EU att göra mer för att hjälpa tusentals migranter som sitter fast i landet.

Mellan 400 000 och 700 000 migranter och flyktingar lever i läger i Libyen, många av dem under "omänskliga" förhållanden, enligt AU-kommissionen ordförande Moussa Faki Mahamat. Att människor – många med hopp om att ta sig till Europa – därtill säljs som slavar gjorde migrationsfrågan till en oundviklig huvudpunkt under toppmötet mellan Afrikanska unionen och EU som nu har avslutats i Elfenbenskusten.

Och efter ett krismöte utanför det ordinarie programmet kunde AU, EU och FN enas om en nödplan som syftar till att människor som sitter fast i libyska läger ska få hjälp att återvända hem. En del kan också komma att få asyl i Europa.

"Oacceptabelt"

- Slavhandel är fullkomligt oacceptabelt och måste få ett stopp så snabbt det bara går. Och nu finns en politisk överenskommelse om en insats som ska ledas av Afrikanska unionen, i samförstånd med de länder som är inblandade, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TT:s utsända i Abidjan.

För att komma åt de kriminella nätverken ska länder som bland annat Libyen, Frankrike, Tyskland, Niger och Tchad dela på polis- och underrättelseinformation, enligt Frankrikes president Emmanuel Macron som också vill se militära insatser mot människohandlare. Men enligt Löfven är formen för samarbetet ännu inte klart.

- Det är inte ett militärt ingripande som har diskuterats i första hand. Det viktiga är att vi ser till att befria människor som utsätts för slavhandel, och att det sker i enlighet med internationell lag, säger Löfven.

- Jag tycker också att det är viktigt att de ansvariga ställs inför rätta.

Uppmärksamheten kring slavhandeln kastade visst grus i mötesmaskineriet eftersom AU och andra kritiker har pekat ut EU:s omstridda samarbete med Libyen som en drivande faktor till övergreppen. Men Europeiska rådets ordförande Donald Tusk fortsatte att mana till enighet och FN-sanktioner mot människosmugglare och människohandlare.

- Migration har stor påverkan på båda våra kontinenter. Därför vi har ett gemensamt ansvar att erkänna det som en viktig del i våra relationer, och det krävs att vi agerar tillsammans, sade Tusk i sitt avslutningsanförande.

Unga på agendan

Huvudtemat för tvådagarsmötet var annars tänkt att vara ungdomar – vilket också tangerar migrationsfrågan eftersom många unga afrikaner inte ser någon annan utväg än att lämna sina hem för att skapa sig en framtid. Det vill Löfven sätta stopp för genom att det skapas mer möjligheter till jobb och utbildning på hemmaplan för den snabbt växande afrikanska befolkningen, som väntas ha fördubblats till omkring 2,4 miljarder år 2050.

- Samarbetet mellan EU och AU är gynnsamt, både i det korta perspektivet, för människor som far illa, men det är också betydelsefullt på lång sikt att känna att vi samarbetar i en global ekonomi och ser till att utveckla länder och skapa välstånd för alla, säger han.