Tv-bilder i Japan på Nordkoreas uppskjutning av roboten.
Tv-bilder i Japan på Nordkoreas uppskjutning av roboten.

Krav på ny FN-resolution mot Nordkorea

EU och Japan vill ha en ny FN-resolution mot Nordkorea, efter landets provskjutning av en interkontinental ballistisk robot. Även USA:s president Donald Trump höjer rösten, och kräver handling mot regimen i Pyongyang.

ANNONS
|

EU och Japan manar efter ett toppmöte i Bryssel till "stärkta åtgärder" gentemot Nordkorea för att hindra leveranser och smuggling av utrustning som kan användas till landets kärnvapenprogram.

- Vi manar till en ny och omfattande resolution i FN:s säkerhetsråd, säger EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på en presskonferens.

"Något måste göras"

USA lovar Japan sitt "orubbliga stöd" för att försvara landet, efter Nordkoreas provskjutning. Den amerikanske presidenten Donald Trump kräver samtidigt handling.

ANNONS

- Något måste göras, säger Donald Trump om Nordkorea på en presskonferens i Warszawa.

- Vi kommer att se vad som händer under kommande veckor och månader, säger Trump och kallar Nordkoreas agerande för "väldigt dåligt".

Trump vill dock inte gå in på om han kan tänka sig att agera militärt mot Nordkorea.

- Jag vill inte tala om vad jag har för planer. Jag drar inga röda linjer. Men det sätt de uppträder på är skamligt, säger presidenten.

"Avskräckande åtgärder"

Den amerikanske försvarsministern James Mattis har i ett samtal med sin japanske motsvarighet Tomomi Inada understrukit USA:s "orubbliga stöd" för att försvara Japan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Mattis erbjuder "utökade avskräckande åtgärder med hjälp av USA:s hela kapacitet", enligt den amerikanska militärens talesperson Dana White.

Samtalet mellan ministrarna fördes efter det att Nordkorea i tisdags genomfört sitt första lyckade test av en interkontinental ballistisk robot, som många experter tror har kapacitet att nå USA. Nordkorea sade att roboten har kapacitet att bära en kärnvapenstridsspets.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS