Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila under ett tal i FN:s generalförsamling i september. Arkivbild
Kongo-Kinshasas president Joseph Kabila under ett tal i FN:s generalförsamling i september. Arkivbild

Kongo-Kinshasas opposition oense om kandidat

Uppgörelsen mellan sju oppositionsledare i Kongo-Kinshasa om en gemensam presidentkandidat överlevde bara ett dygn. Nu meddelar flera partiledare att de hoppar av överenskommelsen.

ANNONS
|

Anledningen till att samarbetet sprack är att partiernas sympatisörer motsatte sig det.

- Jag förstår att överenskommelsen som vi nådde i Genève inte accepterades av gräsrötterna. Därför så drar jag tillbaka min signatur från avtalet vi undertecknade i går, säger Félix Tshisekedi, ledare för det största oppositionspartiet UDPS, till radiostationen Top Congo.

De sju partiledarna hade utsett parlamentsledamoten Martin Fayulu som sin gemensamma kandidat i presidentvalet den 23 december. Han skulle utmana den tidigare inrikesministern Emmanuel Ramazani Shadary som stöds av sittande presidenten Joseph Kabila.

ANNONS

Ytterligare tre presidentkandidater har godkänts att ställa upp i valet.

Joseph Kabilas andra och sista mandatperiod tog slut för två år sedan, men han har klamrat sig kvar vid makten med hjälp av en lucka i konstitutionen. Efter månader av spänningar göt Kabila olja på vågorna den 8 augusti då han meddelade att han inte skulle ställa upp för omval till den post han haft sedan 2001.

TT-AFP-Reuters

ANNONS