En studie av förekomsten av antibiotikaresistenta tarmbakterier hos fjäderfän oroar EU-myndigheterna. Arkivbild.
En studie av förekomsten av antibiotikaresistenta tarmbakterier hos fjäderfän oroar EU-myndigheterna. Arkivbild.

"Knappt någon antibiotika att sätta in"

En undersökning av förekomsten av antibiotikaresistenta tarmbakterier hos fjäderfän oroar EU-myndigheterna. Bakterier med resistens mot antibiotika i form av ESBL Carba har påvisats i djur i Cypern och Rumänien.

ANNONS
|

- Det är en typ av resistens där vi knappt har någon antibiotika att sätta in om den skulle smitta vidare till människor, säger Oskar Nilsson, veterinär och antibiotikaexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till TT.

Enligt SVA har sådana bakterier inte påvisats från djur, eller livsmedel, i Sverige.

Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) och smittskyddsmyndigheten (ECDC) står bakom undersökningen, som bygger på ländernas kontroller 2016. Myndigheterna oroas av att användningen av antibiotika på djur gynnar resistensbildning hos bakterier.

ANNONS

I Sverige finns – som tidigare är känt – så kallad ESBL-bildande ecoli-tarmbakterier hos många kycklingar och på kycklingkött, liksom i de flesta andra EU-länder.

- En stor del har följt med avelsdjur som importerats, säger Nilsson.

Han understryker att SVA bedömer att livsmedels roll i spridningen av ecoli-tarmbakterier är betydligt mindre än kontakter mellan människor.

Dessutom, understryker Nilsson, dör även resistenta bakterier vid tillräcklig upphettning av livsmedel.

TT

Fakta: Bakterier och antibiotika

Multiresistenta bakterier är motståndskraftiga mot ett eller flera sorters antibiotika.

ESBL är enzym som bryter ner antibiotika och gör den verkningslös. Enzymet kan bildas av olika tarmbakterier.

När resistenta bakterier har brutit ner antibiotikan kan också bakterier som är känsliga för antibiotika frodas.

ESBL Carba är en speciell typ av ESBL-resistens som innebär att bakterien är resistent mot flera typer av antibiotika. Det ger färre behandlingsalternativ för infektioner med sådana bakterier.

Olika slags resistenta bakterier sprids dels bland personer i Sverige, dels kan vi få bakterierna med oss utifrån när vi reser.

Den totala antibiotikaförsäljningen i öppenvård minskade något under 2016 jämfört med 2015, från 323 till 318 recept per tusen invånare och år.

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS