Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister, vid FN-högkvarteret i New York
Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice stats­minister, vid FN-högkvarteret i New York

Klimatet på agendan i FN-skrapan

I skuggan av USA:s aviserade avhopp från Parisavtalet möts världsledare i FN-skrapan för klimattoppmöte.

ANNONS
|

- Det finns ingen annan väg att gå än att se till att vända detta klimathot, så att barn och barnbarn kan fara väl i framtiden, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Tillsammans med bland andra Kanadas premiärminister Justin Trudeau och Frankrikes president Emmanuel Macron ska han, under generalsekreterare António Guterres ledning, diskutera klimatledarskap och teknisk omställning i FN-skrapan i New York. Guterres är tydlig med att Parisavtalet ska verkställas, med eller utan USA.

ANNONS

Parallellt deltar Isabella Lövin (MP), vice statsminister och klimatminister, i flera möten om klimathotet.

- Vi ser inte bara orkaner i Karibien utan också översvämningar i Asien och Afrika, tusentals människor har förlorat sina liv och hem. Det här är en verklighet nu, påpekar hon.

I FN-skrapan är många bekymrade över USA:s sorti från Parisavtalet och man diskuterar olika vägar för att sätta fart på klimatarbetet. Lövin understryker att världen behöver klimatledarskap och att globala finansiella flöden måste gå i en hållbar riktning. USA:s agerande och president Trumps satsningar på fossila bränslen tror hon är värst för amerikanerna själva.

- De kanske får en kortlivad ekonomisk boom, men när resten av världen har ställt om till hållbara energikällor då sitter man där med Svarte Petter, säger hon.

TT:s utsända, New York

ANNONS