Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.
Kinas utrikesminister Wang Yi. Arkivbild.

Kina varnar USA för nya linjen om Taiwan

Kina varnar USA för "sitt misstag" sedan president Donald Trump undertecknat en ny lag i fråga om Taiwan.

ANNONS
|

Det kinesiska utrikesministeriet uttrycker "beslutsamt motstånd" mot USA:s nya linje om Taiwan. Dessutom uppmanas USA i ett uttalande att hantera frågan med försiktighet för att inte orsaka allvarlig skada i de kinesisk-amerikanska förbindelserna och för freden och stabiliteten i regionen kring Taiwansundet.

"Vi uppmanar den amerikanska sidan att korrigera sitt misstag", står det i uttalandet.

Lagen Trump undertecknade gör att högt uppsatta tjänstemän från Taiwan kommer att vara välkomna i USA och kan vänta sig ett officiellt och "respektfullt" bemötande. Därtill kommer USA att kunna skicka tjänstemän för möten i Taiwan.

ANNONS

Taiwan och Kina splittrades 1949 när den dåvarande nationalistledaren Chiang Kai-shek förlorat inbördeskriget mot kommunistpartiets Mao Zedong och flytt till ön. Ända sedan dess betraktas Taiwan av Kina som en kinesisk provins som Peking har för avsikt att återta kontrollen över.

Peking anser nu att Trumps åtgärd sänder "allvarliga felaktiga signaler" till de krafter som vill att Taiwan ska erkännas som en självständig nation.

Spänningarna mellan USA och Kina har också ökat sedan Trump beslutat införa importtullar på stål och aluminium.

TT-Reuters

Fakta: Taiwan och Kina

Taiwan, officiellt Republiken Kina, är en stat som omfattar ön Taiwan i Stilla havet samt ett antal mindre öar. Taiwan är ungefär lika stort som Jämtland.

1949, när Mao Zedong och Kinas kommunistiska parti utropade den nya staten Folkrepubliken Kina, flydde större delar av landets tidigare ledning (den så kallade nationalistsidan) till Taiwan.

Formellt har kriget mellan Kina och Taiwan aldrig avslutats. Länderna har varit åtskilda sedan 1949 och relationen mellan Peking och Taipei är ansträngd. Enligt Peking är Taiwan en icke-befriad del av Folkrepubliken Kina, och enbart omkring 25 länder erkänner Taiwan som en egen stat. Landet fungerar dock i praktiken som en självständig stat men utan plats i FN.

Regimerna i både Peking och Taipei förblev auktoritära i årtionden. Sedan 1990-talet har Taiwan demokratiserats, till skillnad från Kina. Men ekonomiskt har Kina, mycket i kraft av sin storlek, blivit en supermakt.

ANNONS