Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut.
Anhängare till Sri Lankas sparkade premiärminister Ranil Wickremesinghe firade högsta domstolens beslut.

Kaos när presidentens man röstades ned

Sri Lankas nyutnämnde premiärminister Mahinda Rajapaksa har röstats ned i en misstroendeomröstning i parlamentet. Beslutet innebär att regeringskaoset i landet fortsätter.

ANNONS
|

Krisen utlöstes i slutet av oktober då president Maithripala Sirisena sparkade Ranil Wickremesinghe från premiärministerposten och tillsatte Rajapaksa som efterträdare. I samband med det beslutade presidenten även att stänga parlamentet, där Wickremesinghe har stöd av det största partiet.

Onsdagens omröstning i det återinsatta parlamentet om premiärministerposten gick allt annat än lugnt till. Anhängare till presidentens parti, som Rajapaksa tillhör, försökte sno åt sig talmannens stav, en symbol för den parlamentariska makten i landet. Under kaoset som följde lämnade Rajapaksa och hans son – en parlamentsledamot – salen och vägrade delta under omröstningen. Efteråt anklagade presidentens anhängare talmannen för att omröstningen bröt mot den parlamentariska ordningen.

ANNONS

Vem som nu blir premiärminister är högst oklart. Wickremesinghes parti är störst i parlamentet, men att han vann omröstningen betyder inte att han kan tillträda posten. Presidenten har fortsatt makt att välja ny premiärminister. Wickremesinghe anser sig dock fortfarande inneha posten och vägrar lämna ämbetets residens.

Beslutet att stänga parlamentet upphävdes på tisdagen av landets högsta domstol, som samtidigt stoppade förberedelserna för ett nyval i januari som presidenten utlyst.

TT-AFP

Fakta: Sri Lankas styre

Presidenten i Sri Lanka har funktionen statschef medan premiärministern är regeringschef.

Presidenten har dock inte, som statschefer i vissa andra länder, främst en ceremoniell roll utan har relativt stora befogenheter. Presidenten utser regering, kan välja att beträda valfria ministerposter, är överbefälhavare och har möjlighet att upplösa parlamentet.

Den lagstiftande församlingen har 225 ledamöter som utses i val som, liksom presidentval, ska hållas minst vart sjätte år.

Parlamentet kan avsätta regeringen genom misstroendevotum.

Landets politiska landskap domineras av det vänsterorienterade partiet Sri Lankas frihetsparti (SLFP) och högerpartiet Förenade nationella partiet (UNP).

UNP leds av den sparkade premiärministern Ranil Wickremasinghe och SLFP leds av president Maithripala Sirisena.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS