Japanska styrkor övar med luftvärn. Arkivbild.
Japanska styrkor övar med luftvärn. Arkivbild.

Japan förstärker robotförsvaret

Japan köper den landbaserade varianten av det amerikanska försvarssystemet Aegis. Ryssland är kritiskt, och anser att köpet ingår i en amerikansk plan på att skapa en global robotsköld.

ANNONS
|

Enligt Japans regering måste landet drastiskt förbättra sitt robotförsvar till följd av Nordkoreas snabba kärnvapen- och robotutveckling.

Premiärminister Shinzo Abe lovar också att se över landets försvarskapacitet i stort, och avfärdar åsikten att för mycket press på Nordkorea kan leda till krig.

- Att tänka på det sättet ger Nordkorea största möjliga förhandlingsutrymme. Vad som är viktigt är att inte ge efter för Nordkoreas bluff, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

"Farlig och destabiliserande"

Aegis, som kan följa och skjuta ner robotar, kommer att placeras på två platser så att hela landet täcks av dess kraftiga radar, till en kostnad av drygt 200 miljarder yen, motsvarande 15 miljarder kronor.

Ryssland är kritiskt till köpet och ser det som ett brott mot avtalet om kärnvapennedrustning. Systemet kan nämligen också användas för att avfyra attackvapen, exempelvis kryssningsrobotar, säger Michail Uljanov, chef för ryska utrikesdepartementets icke-spridningsavdelning, till nyhetsbyrån Interfax.

- Japan spelar en anmärkningsvärd roll i att implementera en farlig och destabiliserande amerikansk plan på att distribuera en global robotförsvarssköld, säger han.

Ökar budgeten

Tillsammans med Japans Patriotsystem och jagare som redan i dag är utrustade med Aegis kommer det nya robotförsvaret att innebära ytterligare ett skyddslager för landet.

Tokyo har ökat sin försvarsbudget och meddelade nyligen att man även ska köpa kryssningsrobotar med lång räckvidd, viket är kontroversiellt då Japan enligt sin konstitution bara får ha styrkor för självförsvar.

Landet utvecklar också luftvärnsrobotar tillsammans med USA.

TT

Fakta: Aegis

Aegis är ett vapensystem vars robotförsvarsdel kan upptäcka, följa och slå ut inkommande robotar.

Systemet är utvecklat för fartyg och interagerar med radar, uppskjutningssystem och luftvärnsrobotar.

Aegis ashore är en landbaserad variant, som sedan förra året också finns i Rumänien.

Fakta: Lockheed Martin

ANNONS