Rök stiger upp från Marawi i samband med de sista striderna om kontrollen av staden. Arkivbild.
Rök stiger upp från Marawi i samband med de sista striderna om kontrollen av staden. Arkivbild.

IS lockar med guld och juveler i Filippinerna

Under de fem månader som IS kontrollerade staden Marawi plundrades butiker, banker och bostäder. Sedan dess har det dyrbara bytet använts för att rekrytera hundratals unga män till den terrorstämplade gruppen i Filippinierna.

ANNONS
|

Extremister som svurit trohet till den militanta jihadistgruppen IS höll den filippinska staden Marawi i ett järngrepp förra året. Under fem månader tvingades invånarna bevittna hur ett flertal människor, framförallt kristna civila, sköts ihjäl eller fick sina halsar avskurna.

De våldsbejakande islamisterna ägnade sig också åt plundring och kom under de första månaderna över kontanter, smycken och juveler värda många miljoner, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Välfyllda valv

Utrustade med sprängämnen tog de sig in i flera bankvalv, som precis som företag och privata hem var fyllda av mer pengar än vanligt, eftersom fastemånaden ramadan närmade sig.

ANNONS

Innan den filippinska armén tog kontroll över Marawi, i slutet av oktober förra året, hann den ledande jihadisten Humam Abdul Najib ge sig av från staden, som extremisterna hade hoppats kunna förvandla till ett IS-fäste i Sydostasien.

Sedan dess har han använt de stulna rikedomarna – som enkelt kunde köras ut ur Marawi i lastbilar på grund av bristande insatser från säkerhetsstyrkor – för att rekrytera omkring 250 unga män, enligt lokala militärbefälhavare som beskriver IS-anhängare som ett fortsatt stort hot.

"Attacker troligt"

- De har definitivt inte övergivit tanken på att skapa ett kalifat i Sydostasien. Det är det övergripande målet, under tiden försöker de återhämta sig och bygga upp sig med stridande och vapen igen, säger överste Romeo Brawner, biträdande befäl över en styrka i Marawi, till Reuters.

- Vi ser det som troligt att de kommer att genomföra terroristattacker.

ANNONS

Människorättsgrupper och boende i Marawi har även anklagat militären och polisen för plundring i samband med striderna om staden.

TT

Fakta: Slaget om Marawi

Striderna i Marawi på ön Mindanao bröt ut den 23 maj förra året, när den filippinska armén försökte ringa in beväpnade män ur den militanta jihadistgruppen Maute-milisen, som i sin tur flytt från en misslyckad räd mot ledaren för den våldsbejakande islamistiska Abu Sayyaf-milisen.

Maute-krigarna tog kontroll över flera av Marawis gator, byggnader och broar, och tände eld på ett fängelse, en skola och en kyrka.

Både Maute och Abu Sayyaf har svurit trohet till terrorstämplade Islamiska staten (IS). Extremisternas ambition ska ha varit att bygga ett regionalt kalifat.

Filippinska bombplan bombade under sommaren staden för att driva bort rebellerna.

Omkring 360000 människor från Marawi med omnejd drevs på flykt. Hundratals människor var fast i den belägrade staden i veckor eller månader. Enligt Amnesty International miste 920 extremister, 165 soldater och 47 civila livet i striderna.

I slutet av oktober förra året meddelade armén att extremisterna hade körts bort från staden.

ANNONS