Irans utrikesminister Javad Zarif. Arkivbild.
Irans utrikesminister Javad Zarif. Arkivbild.

Iran och Israel i bråk om kärnvapen

Irans utrikesminister Javad Zarif avfärdar anklagelser från Israel om att landet håller sig med ett hemligt lager av kärnenergiutrustning och radioaktivt material. Zarif beskriver anklagelserna som en dimridå från Israel.

ANNONS
|

"Ingen konstuppvisning kommer någonsin att kunna dölja att Israel är den enda regim i vår region som har ett hemligt och icke deklarerat kärnvapenprogram. Dags för Israel att erkänna och öppna upp sitt olagliga kärnvapenprogram för internationella observatörer", skriver utrikesministern på Twitter.

Bakgrunden är att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under sitt tal i FN:s generalförsamling tidigare i veckan uppmanade till nya sanktioner mot Iran. Netanyahu hävdade i talet att Israel avslöjat ett "hemligt kärnenergilager där omfattande mängder av utrustning och material från Irans hemliga kärnvapenprogram förvaras", och visade upp satellitbilder på den påstådda lagerbyggnaden.

ANNONS

USA:s president Donald Trump drog i våras ut USA ur det internationella kärnenergiavtal med Iran som slöts 2015 och har därefter återinfört sanktioner mot landet. Enligt avtalet ska Iran begränsa sitt atomenergiprogram i utbyte mot sanktionslättnader. De europeiska länder som är en del av avtalet har stannat kvar och försöker rädda det.

TT-AFP

Fakta: Iranavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1" – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

ANNONS