En anhörig till en av de dödade poliserna i indiska Kashmir gråter medan han bär kistan.
En anhörig till en av de dödade poliserna i indiska Kashmir gråter medan han bär kistan.

Indien ställer in Pakistan-möte

Indien ställer in ett planerat ministermöte med Pakistan. Anledningen är de "senaste brutala morden på säkerhetspersonal, utförda av enheter med bas i Pakistan", skriver Indiens utrikesdepartement.

ANNONS
|

Mötet skulle ha varit det första på tre år mellan de två kärnvapenländerna och skulle ha hållits nästa vecka. Det offentliggjordes så sent som under torsdagen, men nu ser det ut som att det kan dröja innan Indiens utrikesminister Sushma Swaraj och hennes pakistanske kollega Shah Mahmood Qureshi möts.

- Indien har åter visat att de bryr sig mer om sin inrikespolitik än fred och stabilitet i regionen, sade Qureshi till pakistansk tv.

ANNONS

Tre döda poliser

Bakgrunden till sammanbrottet i de diplomatiska kontakterna kan vara att indisk polis hittat kropparna efter tre poliser som kidnappats i den indiska delen av den omstridda regionen Kashmir. De tre fördes bort av beväpnade rebeller som enligt vittnen gjorde räder mot minst elva polisers hem i byarna Kapran och Batgund.

Indien har under lång tid anklagat Pakistan för att beväpna rebeller i Kashmir, men Indiens utrikesdepartement nämnde inte den specifika händelsen i sitt uttalande:

Enligt Indiens utrikesdepartement spelar också "20 frimärken som den pakistanska regeringen släppt och som glorifierar terrorism" in i beslutet att ställa in mötet.

Inga nya förhandlingar

"Beslutet att gå med på Pakistans förslag om ett möte i New York senare i månaden var ett svar på den positiva anda som synts från den nye premiärministern och utrikesministern. Men nu är det uppenbart att bakom pratet att starta om på nytt finns en ond agenda och premiärminister Imran Khans sanna ansikte har visat sig."

"Alla samtal med Pakistan skulle i en sådan miljö vara meningslösa", heter det vidare.

Qureshi å sin sida sade sig vara besviken och förvånad. Han avfärdade att Pakistan skulle räcka fram en hand till nya förhandlingar.

- Nej, vi ville ha förhandlingar på ett värdigt sätt, sade han.

ANNONS
TT-AFP

Fakta: Konflikten om Kashmir

Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet. Sedan 1989 har ett flertal separatistgrupper stridit mot indiska soldater i regionen. Många av dem vill se ett enat Kashmir, under pakistanskt styre eller som ett oberoende land.

Konflikten i Kashmir har pågått under årtionden men har trappats upp under de senaste månaderna. Indien har för tillfället ungefär en halv miljon soldater i området.

ANNONS