Ikea tar bort kvinnor från broschyr

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som Ikea-broschyren anlände till flera israeliska brevlådor i ultraortodoxa områden, skriver The Jerusalem Post.

Frånvaron av kvinnor i tidningar, webbplatser och andra forum som riktar sig till ultraortodoxa judar har tidigare uppmärksammats och har blivit en alldaglig företeelse, skriver tidningen.

Nu har Ikea kommit med en specialversion av sin broschyr - där bilder på enbart män syns till.

Frånvaron av kvinnorna i bild har väckt starka reaktioner på internet.

Enligt The Jerusalem Post har Ikea i Israel berättat att broschyren lanserades efter att ha fått efterfrågningar på att lansera en katalog där man kan njuta av innehållet i enighet med sin livsstil.

ANNONS

"Vart tog mamman vägen?"

På bilderna syns män och pojkar iklädda traditionella kläder. Och i bilderna syns bland annat religiösa skrifter och bokhyllor.

Men någon kvinna syns inte till i broschyren.

"Vart tog mamman vägen i den här bilden?" frågade en person med hänvisning till ett foto av en familjemåltid där endast en far och hans söner syns till, skriver Times of Israel.

Ikea har blivit enstorsuccé i Israelmed tre butiker - i Netanya och Rishon Lezion i mitten av landet och en tredje i Haifa förorten Kiryat Ata.

"Vi vill respektera olikheter"

Daniella Rogosic är kommunikationsansvarig för Ikeakoncernen i Sverige. Hon berättar att hon inte kan uttala sig närmre om broschyren som har lanseratsi Israel.

Det är Inter Ikea Systems som äger och driver varumärket Ikea och Ikeakoncernen i Sverige är franchisetagare och tillhör Ikea group.

Inter Ikea Systems har i sin tur små aktörer som exempelvis i Israel. Enligt de rör det sig om en lokal publikation den israelisk franchisen släppt på eget initiativ.

- Ikea-varumärket står för lika rättigheter, och det gör inte den här publikationen, säger Niclas Bengtsson påInter Ikea Systems.

Han berättar samtidigt att Ikea i Israel i efterhand har bett om ursäkt för broschyren.

- De har gett sin syn på saken och bett om ursäkt, berättar Niclas Bengtsson.

ANNONS
ANNONS