Rachel, bartender i Cedar Mountain.
Rachel, bartender i Cedar Mountain.

Hysteriskt intresse för försvunnen sol i USA

Personalen bakom disken på Table Rock State Park viskar uppgivna till varandra efter ännu en telefonförfrågan om årets himlahändelse: ”The Great American Eclipse”. Allt är fullbokat och vägarna korkar igen inför solförmörkelsen i USA.

ANNONS
|

Det börjar klockan 19.16 svensk tid på måndagen i västligaste USA, och slutar 20.49 på andra sidan landet. Solen försvinner helt i ett smalt band som börjar i Oregon vid Stilla havet, och slutar vid Atlantkusten i närheten av Charleston, South Carolina.

Totala solförmörkelser inträffar var 18:e månad någonstans i världen, men att banan sträcker sig hundratals mil över civiliserade trakter – och mitt i sensommarens turistsäsong – är ovanligt.

Parkskötarna i Table Rock, vid gränsen mellan North och South Carolina, har för länge sedan tröttnat. Men de måste ju, avmätt artigt, fortsätta besvara frågorna som flödar in på informationscentret. Ja, campingen är full. Nej, det finns inga stugor eller andra sängplatser kvar. Ja, skyddsglasögonen är slut. Nej, vi vet inte var vädret blir bäst.

ANNONS

En gång i livet

Den så kallade totaliteten – alltså att månskivan helt skymmer solen – varar som mest i två minuter och 40 sekunder. Utanför den tiotalet mil smala banan går det i stora delar av övriga Nordamerika att uppleva en partiell solförmörkelse. Det gäller storstäder som Los Angeles, New York och Miami. Tiotals miljoner människor väntas därför försöka bila från metropolerna till totaliteten.

Men redan i mitten på förra veckan ledde det till trafikkaos på flera håll, och läget befaras bara bli värre fram till måndagskvällen.

- Blir det bara hälften så stort som de säger så blir det helt galet, säger Rachel, bartender på Canteen i Cedar Mountain, som även hon är ganska less på frågor om skyddsglasögon och väderutsikterna.

- De har lagt om vägar, man ser massor med poliser ute… Men det är ju häftigt, en sådan här grej inträffar bara en gång i livet.

ANNONS

100 familjer

På närbelägna Black Forest Camping varvar innehavaren Judy Black sol-skvaller med att laga frukostpannkakor på den skönt skuggiga verandan.

- En granne har en läkartid för sin son klockan 15 på måndag, säger hon till några gäster.

- Hur tänkte de då? Man lär inte komma en meter på vägarna den eftermiddagen.

Och så berättar hon att de fått säga nej till 100 familjer, många stammisar, på grund av bokningstrycket.

Smakbit i Sverige

Men alla som missar totaliteten i USA behöver inte misströsta helt. Det ska gå att få små smakbitar av solförmörkelsen även i Skandinavien, skriver tidskriften Populär Astronomi. Från västra Sverige, Norge eller Danmark går det att se en minimalt förmörkad solnedgång. Men då handlar det som mest om att månen täcker mindre än en halv procent av solens yta vid 20.40-tiden.

I Sverige ges bäst chans vid Lunneviken, utanför Strömstad, eller möjligen Bastuknappen i nordligaste Värmland. Nordjyllands västkust är något bättre, medan Norges västkust med havshorisont ger Skandinaviens bästa skådningsplats.

ANNONS

Black Forest, North Carolina, TT:s utsände

Fakta: Total förmörkelse

En total solförmörkelse, att månskivan helt täcker för solen, inträffar nästan varje år någonstans på jorden. Men på en enskild plats kommer fenomenet bara var 350:e år. I Sverige minns många äldre den senaste, 1954. Men ingen av oss lär leva till nästa, år 2126.

De senaste totala solförmörkelserna ute i världen:

7 mars 2016: Indonesien

19 mars 2015: Svalbard och Färöarna

1 november 2013: Sydöstra USA och mellersta Afrika

14 november 2012: Australien

Källa: Rymdstyrelsen

ANNONS