Kongressen fortsätter att kohandla. Men utan städning, nu när nedstängningen trätt i kraft.
Kongressen fortsätter att kohandla. Men utan städning, nu när nedstängningen trätt i kraft.

Hundratusentals skickas hem utan lön

Kongressens städare går hem – liksom de flesta anställda i Vita huset. De är bara några av de hundratusentals offentliganställda i USA som tvingas till permission när budgetstupet nu är ett faktum.

ANNONS
|

Nedstängningen trädde i kraft vid midnatt mellan fredag och lördag. Intensiva samtal förs mellan republikaner och demokrater om en ny skulduppgörelse, men i väntan på en sådan har delar av USA:s statsapparat redan börjat stängas ned.

Representanthusledamoten Seth Moulton redogör exempelvis i ett Twitter-inlägg för ett samtal med en städare under den dramatiska natten i kongressbyggnaden.

- Ursäkta mig, sir – kom de överens? frågar lokalvårdaren.

ANNONS

- Nej, det gjorde de inte. Jag beklagar, sir, svarar Moulton.

- Då måste jag sluta jobba vid midnatt, måste skynda mig att bli klar, svarar städaren.

659 kvar

Budgetstupet omfattar inte samhällskritiska funktioner, men till exempel nationalparker och statliga museer. Vita husets budgetchef Mick Mulvaney har dock sagt att man denna gång ska försöka att hålla en del sådant öppet, även om det också där kan bli lite si och så med städningen.

Ett exempel är att den kända djurparken Smithsonian i Washington har förklarat att webbkamerorna hos jättepandorna ska stängas av. Men eftersom ingen personal är där nattetid förblev de på när nedstängningen trädde i kraft natten till lördagen.

För utomstående kan gränserna te sig flytande. Vita huset har i en beredskapsplan meddelat att 1056 av presidentens anställda får stanna hemma från och med nu, medan 659 måste jobba vidare.

ANNONS

Få lön retroaktivt

Vid tidigare påtvingade permitteringar har de anställda fått ut sin lön retroaktivt när en budgetuppgörelse väl har nåtts. Men för många hushåll kan det bli tufft om nedstängningen drar ut på tiden. Vid det två veckor långa stoppet 2013 var runt 800000 federalt anställda permitterade utan lön. I år väntas runt 850000 anställda drabbas enligt AFP.

För vanliga medborgare kan det innebära att de inte kan få ut ett nytt pass, en vapenlicens eller federala bidrag av olika slag. Besökare från resten av världen drabbas eftersom visumprocesser stoppas. Det elektroniska resetillstånd, Esta, som många från exempelvis Sverige behöver för att besöka USA verkar dock inte beröras.

Och posten ska delas ut, flygledare och poliser fortsätter jobba och skolor och sjukhus drivs vidare som vanligt.

Ingen sophämtning

Invånare i huvudstaden Washington riskerar att drabbas extra hårt eftersom stadens budget finansieras av kongressen. Till exempel tvingas sophämtare att sluta arbeta och bibliotek hålls stängda, enligt AFP.

President Donald Trump pressar på för att få demokraterna att gå med på ett republikanskt förslag till en tillfällig förlängning av budgeten.

Han skriver i ett inlägg på Twitter att en nedstängning "blir förödande för vår militär... något som demokraterna bryr sig mycket lite om". Men militären, liksom tull och gränsbevakning, tillhör de delar som anses samhällsviktiga och kommer fortfarande att vara i funktion – även om soldaterna eventuellt inte får ut sin lön under nedstängningen. Ett stort antal civilanställda i Pentagon kommer dock att stanna hemma.

ANNONS
TT

ANNONS