Hotet: Skicka 15 000 flyktingar till EU

Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu hotar med att han ska "chocka" Europa igenom att att skicka över 15 000 flyktingar vidare in i EU-området, rapporterar AFP.

ANNONS
|

Samtalsklimatet mellan Turkiet och EU har hettats upp ordentligt den senaste månaden. Inte minst i relationen till Tyskland och Nederländerna. I den senare stoppades ett turkiskt valmöte när Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu inte tilläts att komma in i landet förra veckan.

– De är efterföljare till nazisterna, de är fascister, sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i respons.

Och bara något tidigare gick enskilda tyska delstater in och stoppade liknande möten i deras respektive områden - något som också väckte stor ilska från Turkiets håll.

Slöt avtal mot EU

För drygt ett år sedan slöt EU ett avtal med Turkiet i samband med den så kallande flyktingkrisen. Avtalet innebar att inflödet av flyktingar till EU minskade och att lotsades vidare till Turkiet.

ANNONS

I sken av den försämrade relationen hotar nu Turkietsinrikesminister Suleyman Soylu med att "chocka" Europa - detta igenom att skicka vidare 15 000 flyktingar in i EU-området, det rapporterar AFP.

– Om ni vill, så kan vi öppna vägen för de 15 000 flyktingar som vi inte skickar vidare varje månad och chocka er, säger han enligt AFP.

Wallström: "Hittills har det fungerat"

President Erdogan har redan vid tidigare tillfällen hotat med att öppna gränserna mot EU-grannländerna Grekland och Bulgarien. Även utrikesminister Mevlut Cavusoglu har indikerat att Turkiet kan bryta avtalet med EU.

EU själva förväntar sig dock att Turkiet kommer att upprätta hålla avtalet. Sveriges utrikesminister Margot Wallström anser att avtalet i det stora hela har fungerat bra.

– Hittills har det fungerat. Turkiet har tagit ett enormt ansvar. De pengar som betalats ut har gått framför allt till FN-organen som sköter verksamheten. Syftet är ju att göra förhållandena drägligare för flyktingarna. Turkiet har i stora drag fullföljt sina förpliktelser och sett att det är till ömsesidig nytta. Vi kan bara hoppas att det fortsätter, sade hon i en intervju med GP så sent som förra veckan.

Läs mer:Wallströms utspel mot Ungern: "Inhumant"

ANNONS