Hoppfulla irakier gick till val – i Årsta

Iraks framtids avgörs på oväntade platser. Som i den anspråkslösa byggnaden i Årsta industriområde som under två dagar är en av vallokalerna för svensk-irakier som röstar i parlamentsvalet. TT träffade väljare som hoppas på bättring i landet.

ANNONS
|

För 20-åriga Lava Kurda var det första gången hon röstade, över huvud taget alltså. Något svenskt val har hon inte hunnit få rösträtt i.

- Spännande. Det är mitt första val någonsin så det var lite nervöst. Jag har röstat i skolval innan men det här var annorlunda.

Hon berättar att hon kommer från en politiskt medveten familj. Som kurd ser hon det som viktigt att gå och rösta för att få in så många kurder som möjligt i det irakiska parlamentet.

ANNONS

"Hoppas på fler"

- Det betyder jättemycket att få rösta här från Sverige. Om inte vi som bor i Sverige går och röstar, vem ska då göra det? Vi har en högre levnadsstandard här än i Irak och jag känner ett ansvar att rösta.

Den förste att rösta i just den här vallokalen i Årsta utanför Stockholm på torsdagen var Khalaf Razak, som också är ansvarig för röstlokalen. Han ler och visar glatt upp sitt blålila pekfinger som indikerar att han lagt sin röst.

- Valdeltagandet har varit helt okej hittills men vi hoppas på mer folk. Vi jobbar på med reklam i sociala medier och i pressen. Vi har ett ansvar för att visa att demokrati är den bästa vägen för Irak.

Över 100000

Awad Ali tillhör valkretsen i irakiska Kurdistan. Han gläds åt att det nu finns fler kandidater att rösta på än tidigare. Awad Ali är ganska positiv till Iraks framtid, även om det kommer att ta tid.

ANNONS

- Det kommer inte att förändras över en natt. Sedan 2003 när Saddamregimen försvann så har det steg för steg blivit bättre. Det kanske inte blir någon större förändring nu heller men det är bättre än inget.

I Sverige finns drygt 140000 personer som är födda i Irak, enligt SCB. Omkring 50000 personer är födda i Sverige och har två irakiska föräldrar. Runt 117000 personer har rätt att rösta i Sverige, enligt Iraks ambassad. Långtifrån alla kommer att delta, varken i Irak eller i Sverige. Många är besvikna på korruption och hög arbetslöshet.

Trött på vallöften

Ivana Mohammed tänkte först strunta i att rösta, men ändrade sig i sista sekund.

- Folk har tröttnat på korruptionen och alla politikerna som kommer med löften som de sedan bryter så fort de kommer in i parlamentet. Men jag röstar för att det ska bli bättre i Irak. Vi får hoppas.

ANNONS

Nu blir den här färgen kvar i en vecka, skrattar Ivana Mohammed och visar sitt pekfinger.

- Två-tre dagar tar det att få bort den, om du använder aceton. Men då får du verkligen jobba hårt.

TT

Fakta: Fjärde parlamentsvalet efter Saddams fall

Shiamuslimer utgör en majoritet av Iraks befolkning. Över 24 miljoner personer har registrerat sig för att rösta i parlamentsvalet den 12 maj. Det är det fjärde som hålls efter Saddam Husseins fall 2003 och de röstberättigade ska utse 329 ledamöter till parlamentet och har omkring 7000 kandidater att välja bland.

Praxis är att premiärministern är shiamuslim, presidenten kurd och talmannen sunnimuslim. Den viktigaste av dessa poster är premiärministern, vilket avspeglar shiamuslimernas starka ställning i parlamentet och i politiken sedan 2003.

För första gången kommer väljarna att rösta genom att använda ett elektroniskt system. Men för att rösta krävs ett id-kort – vilket kan innebära stora problem i ett land där omkring två miljoner människor fortfarande är internflyktingar efter kriget mot IS. Många förlorade sina identitetshandlingar under flykten. Men enligt valkommissionen ska det finnas möjlighet för dem att rösta ändå. 166 röststationer har satts upp i 70 läger för internflyktingar i åtta provinser. Men bara 285000 av interflyktingarna har registrerat sig för att rösta.

Källa: AFP, Reuters, Landguiden

ANNONS