Storbritanniens premiärminister Theresa May talar om brexitläget i det brittiska parlamentet.
Storbritanniens premiärminister Theresa May talar om brexitläget i det brittiska parlamentet.

Hoppfull May inför toppmöte om brexit

Håll huvudet kallt, manar Storbritanniens premiärminister Theresa May och tror fortfarande på en förhandlingslösning om brexit. EU varnar samtidigt för att man nu måste förbereda sig på ett läge utan avtal.

ANNONS
|

Inför det brittiska parlamentet i London håller Theresa May sin optimism vid liv. Förhandlingarna med EU går inte alls så dåligt, anser hon.

- Vi har gjort framsteg om både utträdelseöverenskommelsen och vår framtida relation – och framför allt om Nordirland, hävdar May.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk konstaterar samtidigt att förhandlingarna "visat sig mer komplicerade än vad vissa förväntat sig". Därför varnar nu Tusk EU:s stats- och regeringschefer för konsekvenserna.

ANNONS

"Vi måste förbereda EU för ett scenario utan uppgörelse, som nu är mer troligt än någonsin förut. Precis som Storbritannien har EU-kommissionen inlett sådana förberedelser och de kommer att uppdatera oss under mötet", skriver Tusk i sitt sedvanliga inbjudningsbrev inför veckans toppmöte i Bryssel.

Backstop-bekymmer

Förhandlingsproblemen rör framför allt frågan kring "nödlösningen" för Nordirland – den så kallade "backstop" som förhandlats fram för att inte äventyra fredsprocessen.

Den brittiska regeringen vill inte gå med på något som i praktiken skapar en intern gräns eller interna kontroller mellan Nordirland och resten av Storbritannien. Och dessutom vill man inte att nödlösningen riskerar att vara för evigt.

- Vi har gjort klart att vi inte går med på något som hotar Storbritanniens integritet. Det budskapet är klart. Och det är i allas intresse att vi kan gå från en övergångsperiod till en framtida relation utan ytterligare någon sorts mellanperiod, säger May.

Möts på onsdag

May skulle telefontala brexit med Frankrikes president Emmanuel Macron under måndagskvällen och på onsdag åker hon till Bryssel för att träffa övriga EU-ledare. Tanken då är att få klartecken för ett avgörande brexittoppmöte i mitten av november.

ANNONS

- Jag tror inte att EU och Storbritannien står långt ifrån varandra. Jag tror fortfarande att en framförhandlad lösning är det bästa för Storbritannien och EU, säger May i London.

En tung roll spelas av det lilla nordirländska unionistpartiet DUP, vars stöd behövs för att ge Mays regering majoritet i det brittiska parlamentet.

DUP har hittills varit kritisk mot det mesta i förhandlingarna. Precis som Theresa May försöker ändå partiledaren Arlene Foster låta positiv.

- Det är ingen idé att stå och skrika åt varandra. Jag hoppas väldigt mycket på ett avtal. Vi vill se en vettig brexit, som fungerar för Nordirland men också för våra kollegor och vänner i republiken Irland, säger Foster inför ett möte med Irlands premiärminister Leo Varadkar i Dublin, enligt Reuters.

Luxemburg, TT:s korrespondent

Fakta: Viktiga möten om brexit

EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera brexitläget vid en toppmötesmiddag i Bryssel på onsdag. Förhoppningen är då att man ska anse sig ha kommit tillräckligt långt för att kunna utlysa ett beslutande brexittoppmöte till mitten av november. Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas tala till sina kollegor inför middagen, men får sedan hålla sig borta när frågan diskuteras av de 27 länder som tänker stanna kvar i EU.

Inför toppmötet väntas Storbritanniens regering diskutera brexitläget under tisdagen. Parallellt ska EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informera kvarstannande EU-länders EU-ministrar vid ett möte i Luxemburg.

ANNONS