Den kambodjanska oppositionspolitikern Mo Sochua, vars parti CNRP förbjudits.
Den kambodjanska oppositionspolitikern Mo Sochua, vars parti CNRP förbjudits.

Hon vill att Europa pressar Kambodjaledare

Hennes parti har förbjudits och hon har fråntagits sin plats i parlamentet. Nu reser den kambodjanska oppositionspolitikern Mo Sochua runt för att uppmana europeiska länder att sätta press på hemlandets styre.

ANNONS
|

- Jag försöker skicka signaler om hopp till dem hemma. Vi gör allt för att kunna gå till val om åtta månader, säger hon.

Ur sin medfarna ryggsäck fiskar Mo Sochua upp en pin, en nål med ett tecken som påminner om en uppgående sol.

- Mitt parti CNRP:s symbol. Den brukar kallas soluppgången för solen, liksom demokratin, dör aldrig, säger hon och tar en klunk av sitt te.

ANNONS

- För några dagar sedan fanns det tusentals plakat med vår symbol över hela Kambodja. Nu är de nedrivna.

Bommats igen

Det var i förra veckan som partiet, som Sochua är vice ordförande för, upplöstes genom ett beslut i högsta domstolen. CNRP anklagas för att med amerikansk hjälp ha försökt störta regeringen, vilket USA och människorättsorganisationer har avfärdat.

Manövern kritiseras som politiskt motiverad och orkestrerad av den auktoritäre premiärministern Hun Sen, som sannolikt ville få bort det största oppositionspartiet i god tid före nästa sommars val. Partiets lokala kontor har nu bommats igen och dess 55 parlamentsplatser har fördelats på partier så små att de inte ens tog sig in i kammaren vid det senaste valet, de flesta allierade med Hun Sen.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. Utrikesminister Margot Wallström har fördömt partiförbudet och häromdagen frös Sverige bistånd till den kambodjanska staten. Även FN och EU har flaggat för att åtgärder kommer att vidtas och USA har dragit in allt stöd inför nästa års val.

Det är precis vad Sochua hoppas på. Just nu reser hon runt i Europa för att uppmana fler länder att göra samma sak. Hon vill att biståndsgivare ska tvinga Phnom Penh att återupprätta CNRP:s partistatus, frige politiska fångar och garantera att oberoende medier ska kunna verka – så att fria val kan hållas i juli. Hon hoppas också på handelssanktioner, något som kan bli kännbart för landets stora textilindustri.

ANNONS

- Herr Hun Sen har gjort ett misstag. Vi vill se handling, säger hon med emfas.

I fängelse

Mo Sochua har inte varit i sitt hemland sedan i oktober, i stället bor hon hos sin vuxna dotter i Marocko. I och med domstolsbeslutet är hon och hennes partikamrater nu förbjudna att verka politiskt under fem år.

- Om jag var i Kambodja skulle jag sitta i fängelse, som andra människorättsaktivister. Folk är rädda, säger hon.

Hon beskriver premiärministern som en makthungrig och paranoid person, en faktisk diktator som ger order om nedslag mot kritiska Facebook-konton och hemsidor.

Mellan 1998 och 2004 var hon kvinnominister i den samlingsregering han ledde men några år senare stämde hon honom för förtal. Detta efter att han kallat henne en "starkbent kvinna", vilket i Kambodja är likställt med en prostituerad. Ärendet gick ända upp i högsta domstolen och Sochua förlorade.

ANNONS

- Det handlar om principer. Jag är mycket glad över metoo-rörelsen här i Europa. Genom att människor går samman kan förändring ske, det var så slaveriet förbjöds, säger hon.

Tystar röster

Just nu är det dock svårt att hålla hoppet uppe om positiv förändring i hennes hemland. Efter intervjun spelar Mo Sochua in en egen video i snön, där hon berättar om Sveriges stöd för demokratin i Kambodja. Den ska hon skicka till partikamrater och anhängare.

- Det som skett är politisk rensning. Nu måste vi göra allt för att undvika att Hun Sen återupprepar vår mörka historia. Han skulle nog inte ge order om folkmord, men han tystar människors röster och demokratin.

TT

Fakta: Kambodja

Kambodja har närmare 16 miljoner invånare och är beläget mellan Thailand, Laos och Vietnam. Huvudstaden heter Phnom Penh.

Landet är en monarki där kungen är statschef, men med nedtonad makt. I konstitutionen beskrivs landet som en liberal demokrati.

Kambodjas parlament har två kammare: nationalförsamlingen, vars 123 ledamöter väljs i allmänna val var femte år, och senaten, vars 61 ledamöter väljs av kommunfullmäktigeledamöter. Största partiet bildar regering. Lokalval hålls också var femte år.

Mellan 1975 och 1979 styrdes den tidigare franska kolonin av den hårdföra kommuniströrelsen Röda khmererna. Närmare två miljoner människor dödades eller dog av svält under skräckväldet. En särskild tribunal har inrättats för att utreda folkmord och de brott mot mänskligheten som begick då.

Landets styrande parti CPP är arvtagare till det gamla kommunistpartiet. Dess ledare Hun Sen var medlem i Röda khmererna och har varit premiärminister sedan 1985.

Källa: Landguiden

ANNONS