Regnbågsflagga vid Trafalgar Square i London. Arkivbild.
Regnbågsflagga vid Trafalgar Square i London. Arkivbild.

Upprättelse för homosexuella britter

Tusentals män som dömts för homosexuella handlingar i Storbritannien ska benådas. Men att det som då sågs som ett brott nu ska avskrivas är inte tillräckligt för George Montague – han vill ha en ursäkt.

ANNONS
|

Homosexuella handlingar mellan män var förbjudna i England och Wales fram till 1967, i Skottland fram till 1980 och i Nordirland ända fram till 1982. Men nu meddelar den brittiska regeringen att tusentals män som dömdes under de dåvarande lagarna ska benådas.

Amnestin kommer att gälla för män som fortfarande är i livet – såväl som postumt. Av de omkring 65000 män som dömdes under lagen är 15000 fortfarande vid liv.

Beslutet följer efter det att den brittiske matematikern och krigshjälten Alan Turing benådades av drottning Elizabeth för tre år sedan. Han dömdes för att ha haft sex med en annan man och tog livet av sig 1954.

ANNONS

Justitieminister Sam Gyimah kallar den föreslagna lagändringen – som kallas Turings lag – för otroligt viktig. Men George Montague, som 1974 dömdes för grov oanständighet med en man, är inte nöjd.

- Genom att acceptera amnestin godtar du att du var skyldig. Jag gjorde mig inte skyldig till någonting. Det enda jag var skyldig till var att jag befann mig på fel plats vid fel tidpunkt, säger han till BBC.

Fakta: Alan Turing

Den brittiske matematikern och krigshjälten Alan Turing knäckte tyskarnas kod Enigma och bidrog därmed starkt till de allierades seger i andra världskriget. Han förlorade jobbet och tvingades till kemisk kastrering efter att 1952 ha dömts för att ha haft sex med en annan man.

Turing begick självmord 1954, 41 år gammal.

ANNONS