Demonstranter på en väg i sydöstra Frankrike i förra veckan.
Demonstranter på en väg i sydöstra Frankrike i förra veckan.

Gula västarna-demonstrant död i Avignon

ANNONS
|

En demonstrant från proteströrelsen Gula västarna är död efter att ha blivit påkörd av en lastbil. Händelsen inträffade under natten vid en motorvägsavfart i Avignon i södra Frankrike.

- Lastbilsföraren har frihetsberövats. Offret var 23 år, säger åklagaren Caroline Armand.

Dödsfallet var det sjätte sedan protesterna startade. De flesta av de som omkommit vid protesterna har gjort det i olyckor som uppstått i trafikkaoset som uppstått vid demonstranternas avspärrningar.

ANNONS

President Emmanuel Macron lovade nyligen, efter veckor av protester i landet, att sänka skatter och att höja minimilönen. Löftet kom efter ytterligare intensiva protester i helgen, där bilar brändes och affärer vandaliserades. Totalt greps över 1700 personer.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje om förlorad köpkraft och känsla av att många har det svårare ekonomiskt samt mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Rörelsen har blockerat vägar och bränsledepåer och flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille.

ANNONS