En anhängare till Gula västarna tittar på president Emmanuel Macrons tv-sända tal på måndagkvällen.
En anhängare till Gula västarna tittar på president Emmanuel Macrons tv-sända tal på måndagkvällen.

Gula västar fnyser åt Macrons utsträckta hand

"Nonsens." "En charad." "En bluff." Det var några av omdömena om den franske presidenten Emmanuel Macrons tal till nationen på måndagskvällen bland en grupp anhängare till proteströrelsen Gula västarna i sydfranska Le Boulou.

ANNONS
|

Omkring 150 personer hade samlats runt en högtalare vid en rondell i det lilla samhället nära gränsen mot Spanien då Macron bröt tystnaden kring de senaste veckornas demonstrationer och upplopp.

- Det är ren teater, han tar inte itu med de verkliga problemen, sade cykelreparatören Thierry, som hängde på sig sin gula väst för två veckor sedan.

ANNONS

- Han försöker göra en piruett och landa på fötterna igen, men det är uppenbart att han inte är ärlig. Det är bara dimridåer, sade bilmekanikern Jean-Marc.

"Sjabblar till det"

Mindre än en timme efter det att Macron avslutat sitt tal var vägtullsstationen på motorvägen A9 mellan Spanien och Frankrike helt igenkorkad på grund av Gula västarnas blockad.

Även i andra änden av landet hade gulklädda demonstranter tagit sig ut på vägarna. I en rondell vid motorvägen A28 i närheten av Le Mans hade några män dukat upp en picknick för att lyssna på presidenten.

- Han sjabblar till det som vanligt! utropade Etienne.

- Jultomten har inget i sin säck, skrockade Hubert.

ANNONS

Den senaste månaden har Frankrike lamslagits av högljudda protester som inte minst i Paris urartat i rena upplopp. I lördags greps över 1700 personer, fler än 600 av dem i Paris, samtidigt som bilar brändes och banker och affärer vandaliserades.

Sänker budgeten

Macron hade en något mer ödmjuk framtoning än vanligt när han riktade sig direkt till folket efter veckor av tystnad.

- Jag vet att jag har sårat vissa av er med mina uttalanden, sade presidenten, och lovade bland annat att sänka skatter i högre takt, höja minimilönen med 100 euro i månaden samt att hålla de offentliga utgifterna i schack.

Men locktonerna i tv-talet kommer inte gratis, påpekar ekonomiska analytiker som räknat fram en prislapp på motsvarande drygt 113 miljarder kronor – vilket måhända inte är rätt medicin för ett land som redan lider för att mäkta med EU:s budgetregler.

För 2019 har regeringen angett budgetunderskottet till 2,8 procent. Med Macrons åtgärder hamnar det snarare på 3,0–3,5 procent, spår analytikerna.

- I en första fas kommer budgetunderskottet att öka, vi måste vara tydliga med det. Det är uppenbart, och en fråga om prioritet, säger miljöminister François de Rugy till Radio Classique.

ANNONS

- Vi säger inte att skuld inte är ett problem på lång sikt. Men första prioritet är inte att diskutera detta med Bryssel utan med det franska folket.

TT-AFP

Fakta: Protesterna i Frankrike

Gula västarna (Gilets jaunes) är ett löst sammansatt initiativ som ursprungligen bildades i protest mot höjd skatt på bensin och diesel. Protesterna har sedan vuxit till att omfatta ett mer allmänt missnöje om förlorad köpkraft och känsla av att många har det svårare ekonomiskt samt mot president Emmanuel Macron och hans politik.

Rörelsen har blockerat vägar och bränsledepåer och flera lördagar i rad har tiotusentals demonstranter intagit gatorna i Paris och andra franska städer som Lille och Marseille. Inte minst de senaste två helgerna har protesterna gått våldsamt till och lett till omfattande vandalisering.

Under demonstrationerna den 1 december blev Triumfbågen nedklottrad och lyxbutiker längs Champs-Élysées fick sina fönsterrutor krossade. Över 260 personer skadades, däribland flera poliser, och över 400 greps. I lördags skadades färre personer, men den materiella förödelsen i Paris var värre, och över 1700 personer greps i hela landet.

Källa: TT

ANNONS