Oppositionsledaren Juan Guaidó höll ett kombinerat torg- och pressmöte på fredagen i Venezuelas huvudstad Caracas.
Oppositionsledaren Juan Guaidó höll ett kombinerat torg- och pressmöte på fredagen i Venezuelas huvudstad Caracas.

Guaidó nobbar Maduro – manar till protest

Oppositionsledaren Juan Guaidó säger nej till en "låtsasdialog" med den omstridde presidenten Nicolás Maduro – och manar till en stor demonstration. Medan USA:s diplomater skickas hem kommer rapporter om att ryska soldater flugits in för att skydda Maduro.

ANNONS
|

Juan Guaidó utropade sig själv till Venezuelas tillfällige president i onsdags, i vad Nicolás Maduros läger beskriver som en statskupp. På fredagen säger den 56-årige socialistledaren Maduro att han kan tänka sig att träffa "denne unge man", den 35-årige Guaidó.

Det säger oppositionsledaren tvärt nej till.

- När de inte får de resultat som de vill ha så erbjuder de oss låtsasdialog i stället, säger Juan Guaidó vid en presskonferens på ett torg i huvudstaden Caracas.

ANNONS

- Jag vill göra det tydligt för världen och denna regim: Ingen här går med på falska samtal.

Ryska legosoldater

Militärstyrkor som utför uppdrag för Rysslands räkning har skickat soldater till Venezuela de senaste dagarna, berättar flera uppgiftslämnare för Reuters. De tillhör en paramilitär grupp som stridit i bland annat Syrien och Ukraina och uppges vara på plats för att skydda Nicolás Maduro, men det exakta antalet är okänt.

Tidigare på fredagen skred Venezuelas försvarsminister, general Vladimir Padrino, till Maduros försvar. Flankerad av åtta generaler lovade han att skydda den internationellt alltmer isolerade ledarens auktoritet. Även Venezuelas i hög grad regimtrogna högsta domstol tar Maduros parti.

Stödet från krigsmakten beskrivs som en nyckel för att kontrollera landet och Juan Guaidó uppmanar den att ställa sig "på folkets sida", i en intervju med USA-baserade Univision. En del bedömare tror att det bara är en tidsfråga innan så sker.

Om Maduro och makthavarna i hans led är beredda att ställa sig "på konstitutionens sida" så kan de komma att bli garanterade amnesti, enligt Guaidó.

ANNONS

Guaidó är ordförande i den av oppositionen kontrollerade nationalförsamlingen, som åsidosattes av Nicolás Maduro inför det omstridda och bojkottade valet i somras där han blev omvald.

Vädjar till säkerhetsrådet

Många länder, med USA i täten, ställer sig bakom Juan Guaidó och kravet på fria val i Venezuela.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommer att närvara när FN:s säkerhetsråd sammanträder på lördagen och uppmana det att stödja Guaidó. Det har han sannolikt inte mycket för, då Ryssland är ett av en grupp länder som anser att Nicolás Maduro är Venezuelas rättmätige ledare.

- Den amerikanska linjen gällande Venezuela, som med så många andra länder, är i min mening destruktiv, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, och garanterar att Ryssland går emot alla sådana förslag.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell trycker på för att EU ska erkänna oppositionsledaren som president, om det inte utlyses nyval inom kort.

Spanien trycker på för att EU ska erkänna Juan Guaidó som Venezuelas president. EU-länderna arbetar på ett utkast med en uppmaning till Maduro att utlysa ett val, uppger diplomatkällor för AFP. Länder som Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Danmark uppges stå bakom ett erkännande av Guaidó, under villkoret att han kallar till nytt val.

ANNONS

Maduro bröt med USA

De senaste dagarna har stora demonstrationer såväl emot som för Nicolás Maduro ägt rum runt om i Venezuela.

När USA erkände Juan Guaidó valde Maduro att bryta de diplomatiska förbindelserna med landet och kräva att personalen vid USA:s ambassad ska lämna Venezuela inom 72 timmar.

Den så kallade Limagruppen, som består av 14 latinamerikanska länder och Kanada, ska diskutera krisen under ett möte i Kanada. Något datum har ännu inte satts, men en talesperson uppger att det bör ske snart.

Mexiko, som till skillnad från många andra latinamerikanska länder inte har tagit ställning i saken, har erbjudit sig att stå värd för samtal mellan Maduro och Guaidó.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Venezuela

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen. Valet ledde till våldsamma protester där minst 125 människor miste livet.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades sedermera till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt. Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia. Regimen i Venezuela sitter dock kvar och skyller på en kapitalistisk komplott.

Källa: Utrikespolitiska institutet

ANNONS