Turkisk pols utanför den saudiske generalkonsulns residens i Istanbul där byggnaden undersöks som en del i utredningen av den försvunna journalisten Jamal Khashoggi.
Turkisk pols utanför den saudiske generalkonsulns residens i Istanbul där byggnaden undersöks som en del i utredningen av den försvunna journalisten Jamal Khashoggi.

Saudiske generalkonsulns bostad genomsöks

Turkisk polis har börjat söka igenom den saudiske generalkonsulns bostad i Istanbul, som en del i utredningen av journalisten Jamal Khashoggis försvinnande. Genomsökningen sker dagen efter att generalkonsuln flugit till Riyad.

ANNONS
|

Ett dussintal poliser och andra utredare, däribland rättsmedicinska tekniker i vita overaller, har gått in i Mohammed al-Otaibis tjänstebostad för att påbörja sitt arbete, uppger AFP:s utsända.

Turkisk polis hade väntat sig att kunna genomsöka byggnaden redan på tisdagen, sedan konsuln tidigare under dagen lämnat Istanbul. Men insatsen fick skjutas upp.

- Olyckligtvis kunde polisen inte genomsöka den saudiske konsulns residens under gårdagskvällen (tisdagen). Saudierna påstod att konsulns familj var kvar där inne, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, enligt Reuters.

ANNONS

I måndags genomsökte turkisk polis det saudiska konsulatet i Istanbul i jakten på spår efter Khashoggi, som inte synts till sedan sitt besök där för drygt två veckor sedan.

Säkrade spår

Polisen fick bland annat med sig jord och dna-spår från konsulatet och den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har sagt att man upptäckt att delar av byggnaden målats om samt att man funnit giftigt material där. Tidigare har turkiska källor uppgett att man funnit bevis för att Khashoggi mördats och styckats inne på konsulatet, av en grupp på 15 saudier som skickats till Istanbul för uppgiften.

Saudiarabien har dock insisterat på att han lämnat konsulatet utan problem efter sitt besök. Enligt källor till CNN kan dock Saudiarabien vara på väg att gå ut med versionen att journalisten dödats under ett förhör som gått snett, och som man påstår inte godkänts av regeringen.

USA:s president Donald Trump har framfört teorin att det skulle kunna röra sig om mördare som handlat på eget initiativ.

Kopplingar till säkerhetstjänsten

Den teorin tycks dock motsägas av nya uppgifter i amerikanska medier. Elva av de 15 misstänkta har nämligen band till den saudiska säkerhetstjänsten, rapporterar Washington Post , som hänvisar till uppgifter på deras sociala medier, mejlväxlingar, rapportering i lokala medier och andra källor.

ANNONS

En av de misstänkta står dessutom personligen nära den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman, medan ytterligare tre av dem har kopplingar till kronprinsens personskydd, rapporterar The New York Times. Tidningen har också identifierat en femte person som en framstående saudisk rättsmedicinsk läkare.

Pompeo i Turkiet

USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger efter ett möte med Mohammed bin Salman i Riyad att saudiska ledare kraftigt förnekar kännedom om vad som inträffat hänt Jamal Khashoggi. De ska också ha lovat att utreda alla anklagelser grundligt.

- De gjorde inga undantag om vilka som skulle kunna tänkas hållas ansvariga, svarar Pompeo på en fråga om även någon medlem av kungafamiljen skulle kunna åtalas i fallet.

Under onsdagen reste Pompeo vidare till Turkiet där han träffat både Erdogan och Cavusoglu för att diskutera fallet. Ingen av dem har berättat vad som sagts under mötena, men Cavusoglu beskriver dem som fruktbara.

TT

Bakgrund: Khashoggi kritiserade Saudiarabien

Jamal Khashoggi flydde Saudiarabien i september 2017, några månader efter att prins Mohammed bin Salman utsetts till tronarvinge. Tiotals dissidenter hade då gripits, däribland intellektuella och muslimska predikanter, trots kronprinsens löften om att öppna landet mot omvärlden.

Khashoggi hade tidigare skrivit för den panarabiska dagstidningen al-Hayat, som ägs av den saudiske prinsen Khaled bin Sultan Al Saud, men som enligt egen utsago blivit förbjuden sedan den försvarat Muslimska brödraskapet. Regeringen i Riyad anser att organisationen är en terrorgrupp.

Khashoggi, som sedan i fjol levt i exil i USA, har även kritiserat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen. Khashoggi har också beskrivit den rädslans kultur han anser råder i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter. Men han verkar inte ha varit orolig inför sitt rutinartade besök vid den saudiska beskickningen i Istanbul i tisdags i förra veckan. Inte skulle saudierna våga sig på något inom Turkiets gränser, lugnade han sin fästmö. Men han kom inte tillbaka.

Källa: AFP

ANNONS