Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i februari 2017. Arkivbild.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara i februari 2017. Arkivbild.

Fyra kontroverser mellan Ankara och Berlin

Relationen mellan Turkiet och Tyskland har kantats av kontroverser och infekterade konflikter. Här är fyra av dem.

ANNONS
|

Juli 2016: Kuppförsöket

I kölvattnet efter den misslyckade militärkuppen den 15 juli 2016 fördömde den tyska regeringen Turkiets president Recep Tayyip Erdogans hårda respons, som man såg som rättsosäker och oproportionerlig. Turkiska akademiker hade då förbjudits att lämna landet, tusentals offentliganställda hade stängts av från sina arbeten och tiotusentals personer gripits.

Turkiet anklagade i sin tur västvärlden för att inte visa tillräckligt stöd åt den demokratiskt valda regeringen och i stället ta kuppmakarnas parti.

April 2017: Folkomröstningen om presidentstyre

Inför den turkiska folkomröstningen om en ny grundlag, med kraftigt utökad makt för presidenten, stoppade tyska myndigheter turkiska politiker från att kampanja bland landsmän i Tyskland. "Nazimetoder", tyckte Erdogan, en beskyllning som gjorde den tyska förbundskanslern Angela Merkel och hennes kollegor rejält irriterade.

ANNONS

"Vi är toleranta, men vi är inte dumma", sade den dåvarande utrikesministern Sigmar Gabriel. Merkels partikamrat Julia Klöckner frågade sig om "herr Erdogan förlorat förståndet".

Augusti 2017: Tyska valrörelsen

En dryg månad före det tyska förbundsdagsvalet gick Erdogan ut och uppmanade röstberättigade turkar i Tyskland att inte rösta på "fienden", det vill säga Kristdemokraterna, Socialdemokraterna eller De gröna. Samtidigt dök valaffischer med den turkiske presidentens bild upp på tyska lyktstolpar. Bakom låg det Erdoganvänliga partiet ADD, som dock inte rönte några större framgångar.

Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel uppmanade Erdogan att inte blanda sig i den tyska politiken, vilket fick Erdogan att gå i taket. "Vem är du att tala till Turkiets president? Inse dina gränser!" dundrade han och fortsatte: "Hur länge har du varit i politiken? Hur gammal är du?". Gabriel var vid tillfället 57 år gammal.

Januari 2018: Stridsvagnarna i Afrin

I samband med den turkiska offensiven i Afrin i Syrien spreds bilder på tysktillverkade stridsvagnar som användes av Turkiets armé. Oppositionspolitiker i Tyskland krävde ett omedelbart stopp för vapenexport till Ankara och den tyska regeringen meddelade senare att man stoppar uppgraderingen av fordonens vapensystem.

TT

ANNONS