En man framför förstörda byggnader i Douma. Bilden är från tidigare i veckan.
En man framför förstörda byggnader i Douma. Bilden är från tidigare i veckan.

FN-team beskjutet i Douma – OPCW försenas

Personal från FN har beskjutits i Douma i Syrien under rekognoscering för att bedöma säkerhetsläget. Det är nu oklart när OPCW:s experter kan komma in i staden för att utreda en misstänkt kemvapenattack.

ANNONS
|

Under tisdagen begav sig en säkerhetsgrupp från FN in i Douma för att rekognoscera på två platser. Experterna från Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) väntar på att få tillgång till staden där en misstänkt kemvapenattack ägde rum den 7 april.

På den första platsen samlades en stor mängd människor och gruppen bestämde för att dra sig tillbaka, sade Ahmet Üzümcü, OPCW:s chef, vid ett möte på organisationens huvudkontor under onsdagen.

På den andra platsen blev FN-personalen beskjuten och en sprängladdning detonerade. Säkerhetsgruppen återvände då till huvudstaden Damaskus.

ANNONS

Ingen av dem skadades, enligt en FN-källa.

Det var tänkt att experterna skulle gå in i Douma under onsdagen och inleda sitt arbete. Men nu är det oklart när de kan bege sig dit.

Enligt Ahmet Üzümcü kommer det bara att ske när OPCW:s personal har obegränsad tillgång till platserna.

Experterna från OPCW anlände till Damaskus i helgen samtidigt som USA, Frankrike och Storbritannien genomförde robotattacker mot vad det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon beskrivit som tre kemvapenanläggningar i Syrien.

TT-AFP-Reuters

Bakgrund: Misstänkta kemvapenattacken

Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenattacken i Douma nära Syriens huvudstad Damaskus, enligt den syriska hjälporganisationen UOSSM. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftningsliknande symptom till följd av angreppet.

USA och Frankrike har anklagat Assadregimen för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer Syriens president Bashar al-Assad, förnekar detta.

Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. Efter en attack mot Damaskusförorten Ghouta i augusti 2013, då över 1000 personer dödades, lovade regimen att redovisa alla kemiska vapen.

I april 2017 utfördes en attack i Khan Sheikhun, då över 80 personer dödades av nervgasen sarin. FN:s utredare slog senare fast att Assadregimen låg bakom och USA svarade med att bomba en syrisk militärbas.

ANNONS