Rohingyer i ett flyktingläger i Bangladesh.
Rohingyer i ett flyktingläger i Bangladesh.

FN-möte för att pressa Burma

Den tidigare FN-chefen Kofi Annan uppmanar Burma att se till att de hundratusentals rohingyer som flytt kan återvända till sina hem.

ANNONS
|

Över en halv miljon rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh undan den burmesiska arméns våld sedan regeringen i augusti inlett vad FN kallar ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

FN:s säkerhetsråd – där Sverige nu är medlem – höll under fredagen ett särskilt möte tillsammans med inbjudna gäster för att sätta press på Burma. Med på mötet fanns aktörer i regionen och Kofi Annan, som parallellt med att den senaste våldsvågen tog fart lade fram en rapport om situationen för rohingyer.

Annan kom i rapporten med rekommendationer om hur situationen i delstaten Rakhine ska kunna lösas, bland annat att folkgruppen får medborgarskap.

ANNONS

Tre huvudbudskap

Efter flyktingkrisen säger FN:s tidigare generalsekreterare nu att Burma måste "skapa förutsättningar som gör det möjligt för flyktingarna att återvända med värdighet och med en känsla av säkerhet", enligt nyhetsbyråer.

Carl Skau, ambassadör och biträdande representant i FN:s säkerhetsråd, säger att Burma fått tre tydliga budskap.

- Det första är: slut på våld. Regeringen säger att operationerna är avslutade, men samtidigt får vi rapporter om fortsatta övergrepp och kopplat till det är naturligtvis behovet av tillträde för att kunna veta vad som har hänt och som fortsätter att hända.

- Det andra är tillträde för humanitär hjälp. Aung San Suu Kyi har lovat att det ska bli bättre, men det måste nu genomföras, annars riskerar situationen att ytterligare förvärras. Det tredje är frivilligt återvändande, säger han till TT efter mötet.

Kan ändra kurs

Sverige gjorde tydliga kopplingar mellan frågan om återvändande och Annanrapportens genomförande, säger Carl Skau.

ANNONS

- För att någon ska vilja återvända måste läget på marken förändras dramatiskt, det behövs en "new deal" i Rakhine.

På mötet fanns även en representant för Burmas regering, och enligt Skau var säkerhetsrådet "ganska samlat" och "även regionen talade med en tydlig röst kring huvudbudskapen".

- Kofi Annan gav en "hint" till Myanmar (Burma) i sitt slutanförande att det fortfarande finns tid för att ändra kurs. Att det som händer de kommande veckorna kommer att vara helt avgörande för hur historiens dom kommer att falla över den här situationen.

TT

Fakta: Folkgruppen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Folkgruppen tros uppgå till 1,5 miljoner–2 miljoner människor.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård.

Sedan slutet av augusti har över 500000 flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan regeringen inlett vad FN kallar ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

ANNONS