Irakiska regeringssoldater utanför staden Alton Kupri i Kirkukprovinsen. Staden ligger vid gränsen mot provinsen Arbil, som tillhör det kurdiska självstyret.
Irakiska regeringssoldater utanför staden Alton Kupri i Kirkukprovinsen. Staden ligger vid gränsen mot provinsen Arbil, som tillhör det kurdiska självstyret.

FN fördömer folkfördrivningar och våld i Kirkuk

FN uppmanar till besinning efter rapporter om att kurder och turkmener – som stött självständighetsomröstningen i irakiska Kurdistan – fördrivs av regeringsstyrkor och shiamilis i provinsen Kirkuk.

ANNONS
|

Kurdiska myndigheter har larmat om att hus som främst med kurdiska ägare har förstörts och plundrats sedan den omstridda staden Kirkuk och omgivande områden intagits av Bagdad och Iranstödd shiamilis.

"FN uppmanar Iraks regering att vidta alla åtgärder för att stoppa alla övergrepp och att säkerställa att alla civila skyddas, samt att de som utövar våldshandlingar, skrämseltaktik och påtvingade förflyttningar av civila ställs inför rätta", skriver FN:s politiska hjälporgan i Irak (Unami) i ett uttalande.

De flesta övergreppen har rapporterats i staden Tuz Khurmatu, som domineras av kurder och turkmener, samt i den etniskt blandade oljestaden provinshuvudstaden Kirkuk. Invånare i Kirkuk har bland annat rapporterat om attacker mot turkmeniska partilokaler, där frågan om självständighet har drivits.

ANNONS

Omkring 100000 kurder har flytt Kirkuk av rädsla för hämndaktioner efter självständighetsomröstningen, som har fördömts av Bagdadregeringen.

Enligt FN:s uppgifter har omkring 150 byggnader bränts ned och elva byggnader sprängts bara i staden Tuz Khurmatu.

TT-Reuters

Fakta: Omstritt område

Kurderna styr sedan 1992 i tre irakiska provinser: Dahuk, Arbil och al-Sulaymaniyya, ett område med cirka fem miljoner invånare. Efter hårda strider med terrorgruppen IS tog kurdiska styrkor 2014 kontroll över ytterligare landområden, däribland den oljerika provinsen (och staden) Kirkuk.

Trots omfattande protester genomförde det kurdiska självstyret i september en folkomröstning om självständighet. Valet genomfördes även i omstridda områden som Kirkuk, vilket ytterligare retat upp centralregeringen i Bagdad, som förklarat folkomröstningen som olaglig.

Både centralregeringen i Bagdad och regionstyret i irakiska Kurdistan gör anspråk på den oljerika provinsen Kirkuk.

Efter omröstningen tog regeringsstyrkor med hjälp av iranstödd shiamilis kontroll över Kirkuk och omgivande områden.

ANNONS