På nedre raden sitter de sydkoreanska och amerikanska ledarna Moon Jae-In och Mike Pence med sina fruar, samt Japans premiärminister Shinzo Abe längst till höger. Bakom dem, klädda i svart, sitter Kim Yong-Nam och Kim Yo-Jong.
På nedre raden sitter de sydkoreanska och amerikanska ledarna Moon Jae-In och Mike Pence med sina fruar, samt Japans premiärminister Shinzo Abe längst till höger. Bakom dem, klädda i svart, sitter Kim Yong-Nam och Kim Yo-Jong.

FN-chef i samtal med Nordkoreatopp

Företrädare för Nordkorea och USA hamnade bara några meter ifrån varandra vid OS-invigningen. Men alla inblandade upprätthöll stenansikten och verkade inte ens snegla på varandra. FN-chefen António Guterres passade dock på att hålla ett möte med Nordkoreas ceremonielle statsledare.

ANNONS
|

Det har varit heta spekulationer om Nordkorea, Sydkorea och USA ska ta tillfället i akt under OS att prata med varandra och kanske lugna ner spänningarna kring kapprustningen.

Men den kanske bästa chansen till samtal kom och gick på Olympiastadion på fredagen, när USA:s vicepresident Mike Pence sattes på raden framför den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns lillasyster Kim Yo-Jong och den politiske veteranen Kim Yong-Nam som fungerar som Nordkoreas ceremonielle statschef.

Nollställda ansikten

På bilder sitter ledarfigurerna mest och tittar rakt fram med nollställda ansikten. Koreanerna, däribland president Moon på samma rad som Pence, reser sig dock glädjerusigt när den gemensamma nord- och sydkoreanska truppen kommer in på arenan.

ANNONS

Tidigare under dagen hade Kim Yo-Jong uteblivit från en OS-måltid Moon hade bjudit in till. 90-årige Kim Yong-Nam var dock där, log och skakade hand med den 65-årige Moon på ett avslappnat sätt, enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Även Mike Pence var bjuden. När han kom förbi och hälsade på Moon, med ursäkten att han måste hasta vidare för att träffa amerikanska OS-deltagare, försökte den sydkoreanske ledaren få honom att stanna lite för att träffa "vänner", rapporterar nyhetsbyråer från tillställningen. Men Pence försvann utan att ha hälsat på någon av nordkoreanerna i lokalen.

FN-chef i samtal

FN:s generalsekreterare António Guterres passade dock på att samtala med Kim Yong-Nam. Under en middag med den ceremonielle statschefen uppmanade han Pyongyang att medverka till en dialog för att få ett slut på den krisen som trappats upp den senaste tiden.

På politisk nivå är mötet det högsta Guterres haft med företrädare för regimen i Nordkorea.

- VI hoppas att de olympiska spelen kommer att öppna dörren för att möjliggöra ett starkt diplomatiskt engagemang med sikte på en fredlig kärnvapennedrustning av Koreahalvön, sade Guterres vid en presskonferens med Sydkoreas president Moon Jae-In enligt nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

USA:s FN-sändebud Nikki Haley kallar dock Nordkoreas medverkan i spelen distraherande.

Kim Yong-Nam är i praktiken underordnad såväl Kim Jong-Un som Kim Yo-Jong, även om det nordkoreanska styret delvis är höljt i dunkel. Landet kallas ibland till och med en nekrokrati ("dödsstyre"), eftersom den avlidne Kim Il-Sung fortfarande har titeln "evig president".

På pappret är hur som helst Kim Yong-Nam den högst uppsatte nordkoreanen som hittills besökt Sydkorea. Under de olympiska spelen ska han tillsammans med 30-åriga Kim Yo-Jong leda Nordkoreas diplomatiska delegation.

På hemmaplan i Pyongyang har veteranen tidigare träffat sydkoreanska presidenter år 2000 och 2007.

TT

Fakta: Nordkorea

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Under 2017 trappades läget vid den koreanska halvön upp. Enligt FN:s resolutioner får Nordkorea inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots detta har landet, som leds av diktatorn Kim Jong-Un, återkommande skjutit upp robotar. Landet har dessutom genomfört sex kärnvapentester, senast i september i fjol.

ANNONS