Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Venezuelaner korsar bron vid gränsen mellan venezolanska San Antonio del Táchira och colombianska Cúcuta för att inhandla mat, mediciner och andra varor som inte går att få tag på i Venezuela. Arkivbild.

Flyr krisen i Venezuela i rangliga träbåtar

Medan den ekonomiska krisen i Venezuela fördjupas tar människor allt större risker för att lämna landet. Den karibiska paradisön Curaçao är en av de mer ovanliga destinationerna – och färden i rangliga träbåtar kan sluta illa.

Nästan åtta timmar tog resan från den lilla venezuelanska kuststaden Puerto Cumarebo över havet till Curaçao. Smugglarna släppte på runt 30 personer på den 15 meter långa flottliknande farkosten, byggd att klara kanske en tredjedel så många.

- Vi hade alla med oss små hinkar för att hälla bort vatten, berättar Ramón för BBC Mundo.

- När du kommer fram till stranden hoppar du i vattnet och väl på land är det första du gör att ta på dig de torra kläderna du har med dig i din väska. Och så springer du. Det finns alltid folk där redo att ta fast dig.

Omkring 1 200 venezuelaner deporterades från Curaçao under 2017, uppger myndigheterna enligt BBC Mundo. Men Ramón är en av dem som haft tur att undkomma kustbevakningen. Tillsammans med två landsmän har han fått jobb vid bygget av ett lyxigt turisthus, där chefen också låter dem övernatta vilket gör att de kan spara en del pengar att skicka hem till sina familjer i Venezuela.

Drunkningsolycka

Ramón är utbildad industrimekaniker och har en liten dotter tillsammans med sin hustru, som arbetar med administration på en skola. I takt med att den ekonomiska krisen skenat, och varubristen blivit akut, blev deras situation ohållbar.

- För var dag fick vi allt större problem att sätta mat på bordet, berättar han.

Men det är inte alla migranter som når fram till sin destination. Efter att kustbevakningen skärpts försöker en del ta den betydligt farligare rutten upp till Curaçaos norra kust. I början av januari hittades där kropparna efter sex drunknade människor.

- Eftersom man här tjänar mer, det finns mer pengar i omlopp, svarar Ramón på frågan om varför han inte, som många andra, valt att ta sig landvägen till ett grannland.

"Lämnar med sorg"

Tiotusentals venezuelaner har de senaste åren lämnat sitt hemland, de flesta över gränserna till Colombia och Brasilien varifrån många sedan tar sig vidare till andra sydamerikanska länder. Bara i Colombia bor nu totalt omkring en halv miljon venezuelaner, enligt den colombianska regeringen.

Vid gränsen mellan den venezuelanska staden San Antonio del Táchira och colombianska Cúcuta ringlar sig köerna varje dag långa av människor som väntar på att ta sig över för att inhandla mat, mediciner och andra varor de inte får tag på i Venezuela – eller söka en osäker framtid som invandrare i Colombia.

- Det är med sorg jag lämnar landet som såg mig födas, och där mina barn växt upp, säger Walter Páez till nyhetsbyrån Efe, innan han ger sig av över gränsen.