Polis griper människor som deltagit i en demonstration till stöd för de gripna arbetarna vid flygplatsbygget i Istanbul i lördags.
Polis griper människor som deltagit i en demonstration till stöd för de gripna arbetarna vid flygplatsbygget i Istanbul i lördags.

Flygplatsarbetare kvar i fängelse i Turkiet

En turkisk domstol har beslutat att 24 personer som deltagit i protester mot arbetsförhållandena vid ett flygplatsbygge i Istanbul fortsatt ska hållas frihetsberövade inför en väntande rättegång.

ANNONS
|

Hundratals flygplatsarbetare greps i samband med att säkerhetsstyrkor slog ner protesterna, som bröt ut i fredags. Sedan dess har flera av dem släppts och i måndags återupptogs arbetet vid flygplatsen under närvaro av polis, uppger fackföreningar.

De 24 personer som nu formellt frihetsberövats står anklagade för att ha gjort motstånd mot polisen, förstört offentlig egendom och brutit mot demonstrationslagar, enligt CNN Türk.

Den nya flygplatsen kommer enligt den turkiska regeringen att bli världens största och väntas 2023 ha en kapacitet på 150 miljoner passagerare per år.

Arbetare vid bygget har under en längre tid klagat över usla arbetsförhållanden och enligt officiell statistik har 27 byggarbetare dött på flygplatsområdet sedan arbetet inleddes. De senaste protesterna bröt ut efter att 17 arbetare skadats i en bussolycka.

ANNONS

Flygplatsoperatören IGA uppger att man planerar att kunna öppna flygplatsen som planerat den 29 oktober, och att man vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsförhållandena.

TT-Reuters

ANNONS