Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

170914-burmaoro-529470_se.hp_1.jpg
En äldre kvinna och hennes släktingar skyndar sig till ett sjukhus nära flyktinglägret i Kutupalong i Bangladesh sedan hon trampat på en mina.

Fler rohingyer skadade av landminor

Rohingyer på flykt från våldet i Burma möter ett annat hot: landminor i gränsområdet mot Bangladesh. Flera vårdas på sjukhus efter att de skadats av explosioner. Enligt FN är sex av tio flyende rohingya barn, och de är "extremt utsatta".

De senaste dagarna har flera rohingyer sökt vård vid sjukhuset Sadar i Cox's Bazar på bangladeshiska sidan av gränsen. Sjukhuschefen Abdur Rahman Choudhury säger att deras skador ser ut att komma från landminor, enligt Washington Post.

Vittnesmål från patienter och deras anhöriga stärker misstankarna.

- Vi hörde en stor explosion när Azizul klev på en mina. Jag såg hans två ben sprängas bort, säger Rashida Begum, mamma till en 15-årig pojke som förlorat sina båda ben, till AFP.

En chef för en bangladeshisk gränsbevakningsstyrka säger till nyhetsbyrån att man hört minst tolv explosioner från landminor, som dödat minst tre och skadat sju personer.

Säkerhetsstyrkorna anklagas

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International verkar det som att burmesiska säkerhetsstyrkor riktat in sig på områden där rohingyer passerar under sin flykt och placerat ut minorna där.

"Detta är ytterligare ett lågvattenmärke i vad som redan är en fasansfull situation i delstaten Rakhine", säger Amnestys Tirana Hassan i ett uttalande.

Från burmesiskt håll säger man enligt Washington Post att det är väldigt svårt att säkerställa vem som placerat ut minorna vid gränsen, och säger att det kan ha gjorts av den rohingyska rebellgruppen Arsa.

Många barn

Antalet rohingya som flytt till Bangladesh från Burma är nu uppemot 400 000, enligt olika FN-organ. På 24 timmar har antalet ökat med cirka 10 000 vilket är ett tecken på att krisen fortfarande är akut.

Enligt FN:s barnfond Unicef är ungefär sex av tio av flyktingarna barn, och mottagandet är mycket ansträngd.

"Det är en akut brist på allting, mest kritisk är att få tak över huvudet, mat och rent vatten", säger Edouard Beigbede, Unicefs representant i Bangladesh, enligt ett uttalande.

"Förhållandena på marken försätter barnen i risk eller stor risk för vattenburen sjukdom. Vi har en monumental uppgift framför oss att skydda dessa extremt utsatta barn", fortsätter uttalandet.

Fördömdes av säkerhetsrådet

I går fördömde FN:s säkerhetsråd våldet i Rakhine. Enligt Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har Kina och Ryssland ändrat inställning till konflikten.

- Den har förändrats i och med att situationen har förvärrats så mycket. Även Ryssland och Kina är lyhörda för allvaret i situationen och inte minst det faktum att det här nu är en internationell konflikt, att den har internationella effekter, sade han till TT efter rådets möte.

Men enligt burmesisk statlig media så stödjer Kina Burmas offensiv mot rohingyska rebeller.

- Kinas ståndpunkt när det gäller terrorattackerna i Rakhine är tydlig, det är bara en intern angelägenhet. Motattackerna från Burmas säkerhetsstyrkor mot extrema terrorister och regeringens åtagande att ge stöd åt folket välkomnas starkt, sade Kinas ambassadör Hong Liang enligt tidningen Global New Light of Myanmar.

Fakta: Landminor

Drygt 6 400 människor dödades eller skadades av minor 2015, vilket var en ökning med 75 procent jämfört med 2014, enligt The International Campaign to Ban Landmines (ICBL) senaste rapport. Omkring 1 700 människor dödades.

Afghanistan hamnar högst på listan över länder där minor är ett stort problem. Över 1 300 människor dödades eller skadades i landet 2015, vilket dock var ungefär lika många som året före.

Källa: ICBL

Fakta: Rohingya – minoritet i fokus

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas uppemot 400 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera.

MEST LÄST