Den tidigare rebelledaren, nu presidentkandidaten, Rodrigo Londoño, talade till anhängare i Bogatá, Colombia.
Den tidigare rebelledaren, nu presidentkandidaten, Rodrigo Londoño, talade till anhängare i Bogatá, Colombia.

Farc lovar bekämpa fattigdom och korruption

Med löften om att bekämpa fattigdom och korruption lanserade Colombias politiska parti Farc sin valkampanj. Det är den tidigare gerillans första val, sedan de lade ner sina vapen.

ANNONS
|

Partiet Farc, som består av tidigare medlemmar av den marxistiska gerillan, drog i gång sin valkampanj till kongressen och presidentposten på lördagen. Den tidigare gerillaledaren Rodrigo Londoño, som under åren som gerillaledare var känd som "Timochenko", talade inför jublande anhängare i ett arbetarklassområde i södra Bogotá.

- Jag är fast besluten att leda en övergångsregering som skapar förutsättningar för ett nytt Colombia. Låt rösterna från de som är längst ner, de miljontals fattiga som aldrig har räknats, låt oss lyssna på dem, låt dem bestämma sin framtid, sade presidentkandidaten Londoño.

ANNONS

Farcs politiska program inkluderar gratis universitetsutbildning, förbättrad sjukvård som betalas av landets höginkomsttagare och satsningar på infrastruktur och forskning.

2016 slöt regeringen fred med Farc, som avväpnades och inledde en process för att omvandlas till ett politiskt parti. Freden satte punkt för en över femtio år lång konflikt, som skördat minst 260000 liv, majoriteten civila. Över 60000 människor saknas och flera miljoner människor har tvingats fly sina hem.

Den 11 mars är det val till båda kamrarna i landets kongress och den 17 maj är det den första omgången i landets presidentval. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna äger en avgörande omgång rum den 17 juni mellan de två som fått flest röster.

TT-Reuters

Bakgrund: Farc och inbördeskriget i Colombia

De marxistiska gerillarörelserna Colombias väpnade revolutionära styrkor (Farc) och Nationella befrielsearmén (ELN) bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet. Farc var ursprungligen en revolutionär rörelse som förespråkade jordreformer.

Olika vänsterrebellgrupper, högerpolitiska paramilitärer och knarkkarteller har dragits in i konflikten som rasat sedan dess. Uppskattningarna varierar men en statlig utredning har kommit fram till att omkring 220000 människor, varav 80 procent civila, har dött i konflikten sedan 1959.

Fredssamtal mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och hölls i Kubas huvudstad Havanna. Parterna kom överens om ett fredsavtal den 25 augusti 2016. Men de colombianska väljarna röstade, med mycket liten marginal, oväntat nej till avtalet i folkomröstningen den 2 oktober.

Nya samtal inleddes, och parterna enades om ett nytt fredsavtal den 12 november i Havanna. Det godkändes av kongressen den 1 december. Colombias president Juan Manuel Santos fick i december 2016 Nobels fredspris för sitt arbete med att få slut på landets inbördeskrig.

Fredssamtalen mellan Colombias regering och landets näst största rebellgrupp ELN inleddes i februari i fjol.

Källa: TT:s arkiv

ANNONS