Många lämnar blommor utanför polisstationen i Fredericton.
Många lämnar blommor utanför polisstationen i Fredericton.

Faran över efter masskjutning i Kanada

Skott ekade och fyra människor miste livet under en dramatisk morgon i Fredericton i östra Kanada. Några timmar senare meddelade polis att en 48-årig misstänkt gärningsman gripits och att inget hot längre föreligger.

ANNONS
|

Den misstänkte skytten vårdas på sjukhus för allvarliga skador, skriver nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till kanadensisk polis.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau kallar det inträffade för "fruktansvärda nyheter" från Fredericton.

"Mitt hjärta svämmar över för alla som berörts av morgonens skjutning. Vi följer situationen noga", skriver han på Twitter.

Poliser två av offren

Mycket är ännu höjlt i dunkel kring skottlossningen som inträffade tidigt på fredagen lokal tid. Två av de fyra personer som sköts ihjäl var poliser, en 43-årig kvinna och en 45-årig man, uppger polisen.

Vittnen uppger för det kanadensiska etermediebolaget CBC att de sett pipan på ett gevär eller en pistol sticka ut från ett fönster i ett bostadshus och att skott avlossats mot en bakgård medan två kroppar ska ha legat på marken i närheten, rapporterar AFP.

ANNONS

Skottlossningen ska ha följts av ett stort pådrag i bostadsområdet, med kraftigt beväpnad polis, och mängder av vårdpersonal och räddningstjänst. Butiker och andra verksamheter i närheten stängdes av myndigheterna.

Ljud "som smällare"

En person som bor i närområdet berättar för CBC att han hörde ljud "som smällare" vid sjutiden på morgonen:

- Med den rytmen kan det ha varit pistolskott. Det var liksom pang, pang, pang, pang, säger han, och berättar att ljudet närmade sig hans eget hus.

- Dörrarna är låsta och alla är inomhus.

En annan person som bor i Brookside-kvarteret säger till tidningen The Globe and Mail att han hörde uppemot 17 skott utanför sitt flerbostadshus.

Fredericton är en stad med knappt 60000 invånare.

TT

Fakta: Skjutningar i Kanada

22 juli, 2018: Två personer dödas och 13 skadas när en man går längs en gata i Toronto och öppnar eld mot restauranger.

29 januari, 2017: Sex personer dödas och fem skadas när en man öppnar eld i en moské i staden Québec.

22 januari 2016: En student dödar sina två bröder i sitt hem innan han öppnar eld i en skola och dödar ytterligare två personer och skadar sju andra i La Loche i provinsen Saskatchewan.

29 december 2014: En man dödar åtta personer, däribland sin fru, innan han tar sitt liv i Edmonton i Alberta.

Juni 2014: En man dödar tre poliser och skadar två andra i Moncton i New Brunswick.

ANNONS