En valarbetare ögnar igenom valmaterial vid Talleres Gráficos de México i huvudstaden Mexico City där bland annat officiella statliga dokument produceras.
En valarbetare ögnar igenom valmaterial vid Talleres Gráficos de México i huvudstaden Mexico City där bland annat officiella statliga dokument produceras.

"Falska" transkvinnor stoppas i Mexiko

Flera lokala partier i Mexiko har haft svårt att hitta tillräckligt många kvinnliga kandidater för att uppfylla kravet på en jämn könsfördelning. Nu stoppar valmyndigheterna 17 kandidater – som misstänks ha låtsats vara transkvinnor.

ANNONS
|

Kandidaterna finns med på två olika lokala valkoalitioners listor i delstaten Oaxaca, skriver den mexikanska tidningen El Excelsior. Deras försök att registrera sig i valet som transkvinnor stoppas med hänvisning till "misstänkta oegentligheter".

Beslutet kommer efter det att hbtq-nätverk och organisationer som samlar så kallade "muxes", en traditionell lokal benämning för könsöverskridande personer, anklagat kandidaterna för att ljuga om sin könsidentitet.

Valmyndigheten lovar att skyndsamt utreda samtliga som har skrivit in sig enligt den lag som tillåter transsexuella, intersexuella och "muxes" att registrera sig som kvinnliga kandidater, rapporterar El Excelsior.

ANNONS

Bakgrunden till det misstänkta fusket tros vara att många partier har haft svårt att hitta tillräckligt många kvinnliga kandidater för att uppfylla de lagstadgade könskvoterna.

Både presidentposten och tusentals lokala politiska ämbeten står på spel när mexikanerna går till valurnorna den 1 juli.

TT

Fakta: Kvoteringslagar i Mexiko

Vallagarna i Mexiko har under de senaste åren ändrats flera gånger med syfte att få en ökad representation för kvinnor inom politiken.

Partierna måste numer presentera lika många kvinnliga som manliga kandidater.

Ändringarna har dock inte lett till att kvinnor garanteras inflytande i politiken.

I det parlamentets underhus är fortfarande bara 31,8 procent kvinnor, och i senaten 39,8 procent.

Trots att representationen i parlamentet visserligen ökat så leds enbart 19 av 64 utskott med ansvar för nationella frågor av en kvinna.

Källor: El País, El Universal

ANNONS