Svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) hade förväntat sig mer av EU-kommissionens nya plaststrategi. Arkivfoto.
Svenska EU-parlamentsledamoten Jytte Guteland (S) hade förväntat sig mer av EU-kommissionens nya plaststrategi. Arkivfoto.

Tam plan mot plastavfall i EU

Stora ord men få starka åtgärder finns med när EU-kommissionen lägger fram en "plaststrategi" för att bland annat bekämpa avfallet.

ANNONS
|

År 2030 ska alla plastförpackningar i EU vara möjliga att återanvända eller återvinna. Det ska bland annat göras genom att hjälpa plastindustrin att ta fram smartare produkter och utveckla lämpliga kvalitetskrav på återvunnen plast.

En av de första konkreta åtgärderna blir ett förslag om nya regler kring fiskeredskap och engångsplast – allt från ballonger och chipspåsar till flaskor och bestick – som ska läggas fram senare i år. Dessutom tänker EU-kommissionen med hjälp av kemikalielagstiftningen Reach undan för undan se till att begränsa så kallade mikroplaster i tandkrämer och liknande.

ANNONS

Mer plast än fisk?

När EU-kommissionen lade fram planerna på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen talade man stort om att "grunden nu läggs för en hållbar plastekonomi".

- Det här är en del av vad som kommer att göra den fjärde industriella revolutionen till en framgång. Vi kan inte leva utan plast – men vi kan dödas av den, om vi inte ändrar våra vanor. Om vi inte ändrar vår politik kommer det att vara mer plast än fisk i havet år 2050, sade kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans.

"Förväntat oss mer"

Några stora applåder blev det dock inte.

- Vi hade förväntat oss mycket mer. När vi sett hur illa det ser ut och vet att det vi ser bara är några procent på ytan, som toppen av ett isberg, då hade vi förväntat oss skarpa lagförslag, mer tvingande, så att man kommer till rätta med och vänder utvecklingen. Det här är lamt, suckar Jytte Guteland.

ANNONS

Hon hoppas nu att EU:s medlemsländer "ryter ifrån" och liksom EU-parlamentet kräver tuffare krav och regler.

- Det här handlar om hela vår jord, säger Guteland.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s plaststrategi

I EU-kommissionens nya plaststrategi listas fem huvudpunkter:

  • skapa lönsam återvinning – bland annat genom nya förpackningsbestämmelser och uppmuntra till större återvinningsanläggningar.
  • begränsa avfallet – exempelvis genom kommande förslag mot engångsplaster och fiskeredskap.
  • stoppa nedskräpningen till havs – genom nya regler för att se till att fartyg tar med avfallet till land.
  • satsa på nya lösningar – genom miljontals euro till utveckling av "smartare" och mer återvinningsbar plast.
  • internationellt samarbete – med hjälp av internationella regler och även i form av stödinsatser för plastsanering i andra länder.

Fakta: EU-kommissionen.

ANNONS