Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

180425-turkjournalister-666938_se.hp_1.jpg
Journalister protesterar sedan anställda på tidningen Cumhuriyet i Turkiet gripits. Arkivbild.

Fängelsestraff för turkiska journalister

Flera anställda vid den oppositionella turkiska tidningen Cumhuriyet har dömts till fängelse. De dömda ska avtjäna mellan 2,5 och 7,5 år för att ha "bistått förbjudna terrororganisationer", enligt domstolen i Silivri utanför Istanbul, skriver Reuters.

Enligt Reuters dömdes 15 anställda medan tre personer friades. Enligt nyhetsbyrån AFP dömdes 14 journalister.

Tidningen har publicerat ett stort antal kritiska artiklar om president Recep Tayyip Erdogan.

- Det här är en politisk rättegång, och det är uppenbart att journalistik är ett brott i Erdogans och hans regerings ögon. Vi ser det här som ännu ett försök för den här auktoritära regimen att försöka krossa en av de få sista oberoende tidningarna som finns kvar, säger Johannes Mosskin, kommunikationschef för Right Livelihood-stiftelsen som 2016 delade ut Right Livelihood-priset till tidningen.

Han beskriver Turkiet som världens största fängelse för journalister.

Domstolen beslutade också att rättegången mot den ansedde journalisten Can Dundar, tidigare chefredaktör för Cumhuriyet, ska fortsätta men att den hålls separat, skriver tidningen.

Domarna kan överklagas, rapporterar flera medier.

Fakta: Pressfriheten i Turkiet

TT

Turkiet hamnade på plats 151 av 180 i organisationen Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsrankning för 2016, och tillhör därmed det nedre skiktet av länder i världen där pressfriheten är sämst.

RUG skriver att journalister ofta trakasseras av myndigheterna, och att många har anklagats för att ha "förolämpat" president Recep Tayyip Erdogan.

Myndigheterna tillämpar sträng censur över internet.

Ett flertal medieredaktioner har stängts eller tagits över av myndigheterna sedan den misslyckade statskuppen i mitten av juli 2016. I slutet av oktober i fjol greps chefredaktören och flera medarbetare på den oppositionella sekulära dagstidningen Cumhuriyet. Sverige har kritiserat gripandena.

MEST LÄST