Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp. Arkivbild.

Expert: Saudi kan ha stöttat attentatsmän

Iran har anklagat USA, Israel och länder i Mellanöstern för attacken mot en militärparad i Ahvaz. Att ärkefienden Saudiarabien kan ha ett finger med i spelet är troligt enligt en Irankännare. Men en terrorexpert utesluter att USA och Israel är inblandade.

ANNONS
|

Den arabiska separatiströrelsen Ahvazis demokratiska folkfront (ADPF), som är terrorstämplad i Iran, har pekats ut av regimen. Och gruppens paraplyorganisation har tagit på sig attentatet, som riktade sig mot både civila och militärer.

Irankännaren Rouzbeh Parsi, knuten till Utrikespolitiska institutet, beskriver gruppen som en bricka i ett regionalt spel. Saudiarabien och allierade länder har utkämpat flera så kallade proxykrig i Mellanöstern mot ärkefienden Iran.

TT: Tror du att den utpekade gruppen och liknande grupper får stöd från exempelvis Saudiarabien?

- Det är extremt sannolikt. Vi kan se att Saudiarabien exempelvis öppet stöder Folkets Mujahedin (MEK) som är mycket större och med större operativ förmåga. Men som agerar mycket mer som en nationell rörelse.

ANNONS

Sedan 1960-talet

Parsi säger att han inte har så stor kunskap om den aktuella gruppen, men att det har funnits arabisk-separatistiska strömningar i regionen sedan 1960-talet. Det var också en av Iraks tidigare diktator Saddam Husseins orsaker att starta krig mot Iran. Paraden som hölls i Ahvaz skedde till minne av det förödande krigets inledning 1980.

Han tillägger att oavsett vilken grupp som ligger bakom så kommer handlingen knappast att leda till ett ökat stöd för den grupp som genomförde dådet.

- I det här fallet är de antingen inkompetenta, eller så är de likgiltiga inför vilka de träffar. Summa summarum så är de terrorister eftersom de skjuter folk urskillningslöst, säger Parsi.

- Det var inget avancerat attentat mot högrankade officerare.

"Anklagelser haglar"

Terrorforskaren Magnus Ranstorp, vid Försvarshögskolan, vill inte spekulera om vilka som kan ligga bakom dådet.

- Det haglar anklagelser mot olika oppositionella grupper men det är svårt att i det här läget veta exakt vad det är för sanningshalt i anklagelserna, säger han till TT.

ANNONS

Minst 29 militärer och civila dödades och 50–60 skadades när fyra angripare öppnade eld mot paraden på lördagen. Det shiamuslimska Irans högsta politiker gick snabbt ut och anklagade sunnimuslimska länder i regionen, framför allt Saudiarabien, för dådet – men också USA och Israels underrättelsetjänst Mossad pekades ut.

"Helt uteslutet"

Ranstorp är övertygad om att USA och Israel inte har med saken att göra.

- Varken USA eller Israel har något intresse av att attackera en militärparad. Om de hade velat sätta in riktade kirurgiska operationer så hade det varit mot nyckelpersoner – inte fotsoldater. Det är helt uteslutet att det finns någon amerikansk eller israelisk koppling, säger han.

Samtidigt finns möjligheten att de iranska politikerna menar att Israel och USA mera svepande är skyldiga på grund av sitt samarbete med Saudiarabien. Men också det är svårt att avgöra.

Alldeles oavsett bör Teheran, för att öka sin trovärdighet, lägga fram en tydlig dossier med bevis om grupper och personkopplingar, anser Magnus Ranstorp.

Dansk koppling

När ADPF:s paraplyorganisation Ahvaz nationella motstånd tog på sig dådet, gjordes det via ett uttalande av en person som har adress i Danmark, rapporterar danska nyhetsbyrån Ritzau.

ANNONS

Detta kan vara en orsak till att den danska ambassadören i Teheran, liksom de brittiska och nederländska, kallats upp till iranska utrikesdepartementet. I Storbritannien finansierar Saudiarabien en iransk tv-kanal, där oppositionella grupper lyfts fram.

Det finns iranska oppositionella i många europeiska länder som sprider propaganda mot regimen och som även har kopplingar till våldsaktioner, enligt Ranstorp.

- Storbritannien och Frankrike är framför allt de platser som har väldigt mycket oppositionell verksamhet, säger han.

TT

ANNONS