AFD:s toppkandidat Alexander Gauland under en presskonferens på måndagen. Under valrörelsen har Gauland väckt uppmärksamhet för flera uttalanden som tolkats som rasistiska.
AFD:s toppkandidat Alexander Gauland under en presskonferens på måndagen. Under valrörelsen har Gauland väckt uppmärksamhet för flera uttalanden som tolkats som rasistiska.

Expert: Merkels mittenglidning bar fram AFD

För första gången sedan efterkrigstiden tar högerpopulister plats i den tyska förbundsdagen – och det med besked. Förutom främlingsfientliga strömningar kan AFD:s framgångar förklaras med att regerande Kristdemokraterna (CDU) lämnat ett politiskt tomrum högerut, enligt en statsvetare.

ANNONS
|

AFD ser ut att ha plockat väljare från hela det politiska spektrumet, enligt en analys från institutet Infratest dimap, refererad av tidningen Die Welt.

Men allra flest, drygt en miljon, tycks ha vandrat från förbundskansler Angela Merkels parti CDU.

Siffrorna speglar det missnöje som funnits bland vissa borgerliga väljare över kanslerns politiska positionering, enligt Thomas Sommerer, Tysklandskännare och statsvetare vid Stockholms universitet.

- Det är Merkels CDU som har lämnat det här utrymmet. Historiskt har CDU och (systerpartiet) CSU följt en linje där man strävat efter att vara det enda partiet med demokratisk legitimitet till höger, och försökt integrera nationalkonservativa röster. Men när Merkel tog över började man röra sig mot mitten, säger han till TT.

ANNONS

Troligen har AFD även lyckats mobilisera konservativa väljare som vid tidigare val legat på soffan, tillägger Sommerer.

Ekonomiska frågor

Han påminner om att AFD grundades av utbrytare ur CDU, och till en början mest spelade på missnöjet med landets hantering av eurokrisen.

- Det var en stor debatt inom Kristdemokraterna om att tyska skattepengar inte borde gå till länder som Grekland. Men Merkel lyckades hålla de rösterna på mattan eftersom hon var så framgångsrik i tidigare val, säger Sommerer.

Men när sedan flyktingkrisen briserade lyckades AFD även fånga upp främlingsfientliga och invandringskritiska väljargrupper.

- En längre process ligger bakom AFD:s framgångar. Men de exploderade i och med flyktingskrisen.

Omkring hälften av väljarstödet för AFD kan hänföras till rent främlingsfientliga strömningar, tror Sommerer.

"Högerextremt"

Han anser att partiet kan klassas som högerextremt, med hänvisning till de uppmärksammade uttalanden som gjorts av flera högt uppsatta företrädare. Ett exempel är toppkandidaten Alexander Gauland, som bland annat gjort ett rasistiskt utspel om fotbollsstjärnan Jérome Boateng.

ANNONS

Senast ett liknande parti fanns representerat i förbundsdagen var under 50-talet. Att det nu sker igen kommer som en chock för de som trott att landets historia vaccinerat den tyska politiken från högerextrema element, konstaterar Sommerer.

- Det som utmärkt Tyskland är att man länge inte haft något högerpopulistiskt parti, medan sådana krafter vuxit fram i många andra länder i Europa. Nu kanske man har blivit mer som sina grannländer.

Han betonar samtidigt att det är för tidigt att slå fast om AFD på sikt kan bita sig fast i den tyska politiken. Splittringen mellan den högerextrema och konservativa falangen kan få partiet att spricka.

- Om Kristdemokraterna rör sig mot höger igen kan det leda till att luften går ur AFD.

TT

Fakta: Valresultatet

Slutgiltigt valresultat, samt (inom parentes) förändring i procentenheter sedan valet 2013:

CDU/CSU: 33 procent (–8,5)

SPD: 20,5 procent (–5,2)

AFD: 12,6 procent (+7,9)

FDP: 10,7 procent (+5,9)

Vänsterpartiet (Die Linke): 9,2 procent (+0,6)

De gröna (Die Grünen): 8,9 procent (+0,5)

Källor: AFP och The Financial Times

ANNONS