Tyska marinsoldater i EU-insatsen operation Sophia närmar sig en båt med fler än hundra migranter utanför Libyens kust.
Tyska marinsoldater i EU-insatsen operation Sophia närmar sig en båt med fler än hundra migranter utanför Libyens kust.

EU:s Libyensamarbete förlängs

EU:s utrikesministrar förlänger sjöräddningsinsatsen operation Sophia med ytterligare ett och ett halvt år, samtidigt som många flyktingar och migranter fortsätter att riskera livet på Medelhavet.

ANNONS
|

Bara i år har över 100000 människor försökt ta sig till Europa från Nordafrika och Mellanöstern via Medelhavet, enligt FN-statistik. På tisdagen rapporterade räddningsarbetare från en spansk hjälporganisation att de funnit 13 döda på en båt fullpackad med fler än 160 migranter som drev utanför Libyens kust.

Det var efter att tusentals migranter drunknat på den livsfarliga resan som EU-ländernas utrikesministrar 2015 lanserade operation Sophia, för att bedriva sjöräddning och bekämpa flyktingsmuggling i centrala Medelhavet.

"Många misstänkta människosmugglare har gripits och många liv har räddats i Medelhavet", säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini. "I dag är jag särskilt stolt över att meddela att mandatet för insatsen Sophia enhälligt har förnyats och fått ytterligare uppgifter".

ANNONS

Operation Sophia var från början främst en räddningsinsats men mandatet har steg för steg utökats. I fjol beslöt EU:s utrikesministrar att insatsen också ska träna den libyska kustbevakningen och flottan.

Tisdagens beslut signerat utrikesminister Margot Wallström och hennes 27 ministerkollegor innebär att EU-insatsen nu ska övervaka hur den libyska utbildningen fungerar samt övervaka och samla information om olaglig oljehandel från Libyen. EU-länderna ska också förbättra sitt informationsutbyte för att motverka människohandel.

TT-AFP-Reuters

ANNONS