EU-pekpinne om korruption i Kiev

Ukraina får gärna drömma om EU, men ges inga löften från ledarna i Bryssel. Och korruptionen måste bekämpas är budet från EU på toppmöte i Kiev.

ANNONS
|

Trots pågående inbördeskrig i öster och en Krimhalvö som annekterats av Ryssland konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att korruptionen är ett av Ukrainas största problem.

- Vad vi ber om är en utökad kamp mot korruptionen, för korruptionen underminerar alla ansträngningar, sade Juncker på presskonferensen efter torsdagens EU-Ukraina-möte i Kiev.

Juncker och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk gav samtidigt fortsatt flankstöd åt Ukraina när det gäller relationen till Ryssland.

ANNONS

- Vi står stadigt bakom Ukraina gentemot Rysslands aggression och försök att störa er självständighet. Vi erkänner inte den olagliga annekteringen av Krim, sade Tusk.

Vill ha vägkarta

President Petro Porosjenko ville för sin del gärna tala om landets fortsatta väg mot EU-medlemskap.

- Det är viktigt att redan i dag börja utveckla en vägkarta för att nå våra mål, sade Porosjenko.

Inom EU uppskattas dock den målsättningen inte av alla. Framför allt Nederländerna har tagit på sig en roll som tvekande bromskloss för Ukrainas ambitioner. Enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe har Nederländerna effektivt blockerat alla försök att få fram nya formella uttalanden till stöd för ett framtida ukrainskt EU-medlemskap.

Gamla citat

I stället fick Donald Tusk hänvisa till vad som tidigare sagts när han på presskonferensen ändå ville ge ukrainarna hopp.

- Nyckelmeningen i vårt Associeringsavtal är fortfarande – och jag citerar: "EU erkänner de europeiska aspirationerna hos Ukraina", sade Tusk.

ANNONS

- Om ni kan klara reformernas bördor utan att ge upp så kommer ni att nå era drömmar och mål, sade rådsordföranden i Kiev.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU och Ukraina

EU och Ukraina har knutit allt närmare band efter den stormiga våren 2014 då dåvarande presidenten Viktor Janukovytj flydde från makten, inbördeskrig utbröt i landets östra delar och Ryssland annekterade Krimhalvön.

Bland annat har ett djupgående samarbets- och handelsavtal undertecknats och nu även ratificerats för att fullständigt träda i kraft från och med i september.

Sedan början på juni får dessutom ukrainska medborgare resa visumfritt in i EU.

ANNONS