EU-parlamentets ledamöter samlade i sin plenisal i Strasbourg. Arkivfoto.
EU-parlamentets ledamöter samlade i sin plenisal i Strasbourg. Arkivfoto.

EU-parlamentet behöver inte visa utlägg

Till vad använder EU-parlamentets ledamöter sina allmänna utlägg och reseersättningar egentligen? Det ville en stor grupp undersökande journalister få reda på – men får nu avslag även av EU-domstolen.

ANNONS
|

De 751 ledamöterna i parlamentet får varje månad drygt 40000 kronor att använda för "allmänna utgifter" – exempelvis kontorshyra, telefonabonnemang och liknande. När en grupp på 29 journalister från hela EU häromåret begärde ut uppgifter från EU-parlamentet om vad pengarna går till blev det dock nej. Och det nejet upprepas nu även av EU-domstolen, med hänvisning till framför allt skyddet av personuppgifter.

"Önskan att dra i gång en offentlig debatt räcker inte för att bevisa behovet av att överföra personuppgifter", heter det bland annat i tisdagens utslag.

Inom EU-parlamentet pågår samtidigt en intern diskussion i frågan, där många ledamöter kräver en ökad öppenhet.

ANNONS

"Reglerna behöver ändras för annars kommer missbruket av ersättningar bara att fortsätta i skymundan. Hemlighetsmakeri kring ledamöternas utlägg skadar bilden av EU-parlamentet och uppmuntrar EU-skepsis", säger exempelvis finländska ledamoten Heidi Hautala i ett uttalande från parlamentets miljöpartistiska partigrupp, De gröna/EFA.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS