Våld och död har präglat Somalia under lång tid. I lördags exploderade en bilbomb nära presidentpalatset i Mogadishu.
Våld och död har präglat Somalia under lång tid. I lördags exploderade en bilbomb nära presidentpalatset i Mogadishu.

EU och Sverige samlar stöd för Somalia

Efter det plötsliga närmandet mellan Etiopien och Eritrea riktas nu hopp om positiva steg även i grannlandet Somalia. Vid ett stormöte i Bryssel i delvis svensk regi utlovade EU 200 miljoner euro i nytt stöd till problemstaten på Afrikas horn.

ANNONS
|

- Vi vill ge styrka och stöd till Somalia i ett läge där vi ser att det finns stora möjligheter att utveckla det här landet, sade utrikesminister Margot Wallström (S) inför tisdagens så kallade "partnerskapsforum för Somalia" i Bryssel.

- De har visat att de kan och vill. Därför samlar vi det internationella samfundet för att se hur vi kan hjälpa dem på bästa sätt, politiskt, ekonomiskt, med handel och så vidare, fortsatte Wallström.

ANNONS

Tillsammans med EU:s utrikeschef Federica Mogherini, Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, AU-kommissionären Smail Chergui och en av FN:s biträdande generalsekreterare, Rosemary DiCarlo, var Wallström bland huvudtalarna vid tisdagens möte.

Efter mötet meddelade Mogherini att EU ger ytterligare 200 miljoner euro för att stabilisera Somalia. Dessutom bidrar EU med drygt 114 miljoner euro till Afrikanska unionens (AU) fredsbevarande insats i Somalia.

"Sakta men säkert"

Diskussionerna handlade bland annat om hur de egna somaliska styrkorna ska kunna ta över från AU och vilka förberedelser som krävs inför de allmänna val som planerats till 2020.

- Det svåra för Somalia är att hitta en modell för decentraliseringen: Vad ska bestämmas av centralregeringen i Mogadishu och vad ska bestämmas i regionerna? Det är tanken att vi ska hitta samsyn mellan dem som ger dem stöd och dem själva, säger Mikael Lindvall, svensk ambassadör i Kusp – EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik – och tidigare ambassadör i just Somalia under fem års tid.

TT: Ser det bättre ut?

- Ja, sakta men säkert så ser det bättre ut. Det blev en politisk vändning när man fick på plats en regering som är mer legitim för sex år sedan. Det är ju två steg framåt, ett steg bakåt inom alla områden, både ekonomi, politik och säkerhet, men det går sakta men säkert framåt. Skillnaderna har varit enorma, säger Lindvall.

ANNONS

"Positiv rörelse"

Somalia har präglats av våld och terror i mer än 25 år. Att grannländerna Etiopien och Eritrea plötsligt lyckats bilägga sin mångåriga konflikt väcker ändå hopp om en ljusare framtid i regionen.

- Ja, det menar vi nog. Det bär ju med sig stora möjligheter att få en helt ny stabilitet i hela det här området på Afrikas horn. Här känns det som att det finns en positiv rörelse just nu, konstaterar Margot Wallström.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Somalia

Somalia ligger på Afrikas horn, med gräns mot Djibouti, Etiopien och Kenya. Landet blev självständigt den 1 juli 1960 då de tidigare italienska och brittiska protektoraten förenades till ett land, till ytan ungefär 50 procent större än Sverige. Landet har totalt cirka 14 miljoner invånare, varav drygt två miljoner i huvudstaden Mogadishu.

1991 störtades landets dåvarande diktator Mohamed Siad Barre och sedan dess har olika grupperingar – islamistiska miliser och krigsherrar – stridit om makten i ett långvarigt inbördeskrig.

Den forna brittiska delen fungerar i praktiken som ett självständigt land i norr, Somaliland, med Hargeisa som huvudstad. Inget annat land har dock erkänt självständigheten.

ANNONS