Rysslands president Vladimir Putin framstod som den starkare parten under dagens presskonferens i Helsingfors, enligt svenska Rysslandsexperter.
Rysslands president Vladimir Putin framstod som den starkare parten under dagens presskonferens i Helsingfors, enligt svenska Rysslandsexperter.

Experter: Putin framstod som starkast

Rysslands president Vladimir Putin framstod som den starkare parten i dagens toppmöte med den amerikanske presidenten Donald Trump, enligt svenska experter. Utrikesminister Margot Wallström är glad att ha sluppit "obehagliga överraskningar".

ANNONS
|

I dryga två timmar samtalade de båda presidenterna bakom stängda dörrar, innan de höll en gemensam presskonferens i presidentpalatset i Helsingfors.

Gudrun Persson, Rysslandsexpert och forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), anser att presskonferensen mest innehöll budskap till de respektive hemmapublikerna. Hon tycker att Putin framstod som den starkare parten.

- Han fick hem en poäng med att han försvarar ryska intressen, och även med överlämningen av en fotboll med budskapet om att bollen nu är i Trumps hörna. Det var ett stabilt framträdande, säger Persson till TT.

ANNONS

Enligt Persson är det bra att frågor som Syrien och kärnvapen kom upp – det sistnämnda inte minst då det nuvarande nedrustningsavtalet mellan Ryssland och USA, Start, löper ut 2021.

Förutsägbara fördömanden

Putins enträgna fördömanden av anklagelserna om inblandning i USA-valet, liksom de upprepade uppmaningarna till USA om att sätta press på Ukraina, kallar Persson förutsägbara.

Hon ser ingen chans att Ryssland lämnar ut de tolv medborgare som åtalats för inblandning i valet av den amerikanske specialåklagaren Robert Mueller.

Mer överraskande var däremot Putins uttryckliga gillande av valresultatet.

- Putin gick ut väldigt starkt och sade att han ville att Trump skulle vinna, eftersom Trump vill normalisera relationerna mellan Ryssland och USA. Det har han aldrig gjort så tydligt, säger Persson.

Lång process

Gudrun Persson anser att det är intressant att Putin uttryckte att en hel del problem kvarstår – till skillnad från glada budskap om överenskommelser – vilket hon menar indikerar att mötet är en början på en lång process.

Mötet mellan Rysslands och USA:s respektive utrikesministrar Sergej Lavrov och Mike Pompeo framhåller Persson också som väsentligt.

ANNONS

- Jag har sett att Lavrov sagt sig vara nöjd med mötet. Det kanske var det allra viktigaste – dessa ministrar kommer att spela en stor roll i det fortsatta arbetet länderna emellan, säger hon.

Ny världsordning

Även Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, ser Putin som en vinnare, men tillägger att även Trump gick stärkt ur mötet om man ser till vad han vill åstadkomma i världen.

- För Putin innebär mötet ett insläpp i finrummet igen, men även Trump känner från sin horisont att han gör något nytt och tar initiativ till de förhandlingar han utlovat, säger hon till TT.

Stranne menar att det blir allt tydligare att Trump strävar efter en ny världsordning, där olika nationer får ha sina respektive säkerhetsintressen och där USA-först-linjen handlar om att bygga bilaterala relationer.

- Han försöker slå sönder olika former av samarbeten – han uttalar sig för brexit i Storbritannien och drar USA ur internationella avtal. Han vill skapa ett nytt system och detta är ett led i det. Trump har inget emot att Putin får större maktutrymme så länge USA har övertaget, säger hon.

ANNONS

"Är Trumps stil"

Frida Stranne tycker att Trumps ovilja att backa upp sin egen säkerhetstjänst vad gäller frågan om rysk inblandning i valet är graverande, men inte oväntad.

- Det bryter mot alla normer att misskreditera det egna landets politik inför ett möte med ett annat lands ledare. Men det här är Trumps stil, och det har det varit ända sedan han tillsattes. Eftergifter ger han för att han vill ha något i utbyte, säger hon.

Uppskattar dialog

Enligt Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) finns det positiva aspekter av toppmötet.

- Vår grundinställning är att det alltid är bättre med dialog än ökande spänningar. Mötet bjöd i varje fall inte på några obehagliga överraskningar, säger Wallström i SVT:s Aktuellt.

Hon tycker att det är bra att nedrustningsfrågor kom på tal.

- Det är sådant som verkligen behövs. Man hoppas att det inte ska stanna vid att två världsledare kommer överens, utan att det ska föras in i till exempel OSSE och FN. Det är otroligt viktigt, inte minst när det gäller Syrien, säger hon.

ANNONS
TT

ANNONS