EU kräver besked från Polen

EU-kommissionen tar i ytterligare mot Polen och kräver besked inom två månader i striden kring landets författningsdomstol.

ANNONS
|

EU och Polen har hela det senaste året grälat om den polska regeringens åtgärder gentemot landets författningsdomstol. Nya regler och tillsättandet av nya domare har väckt oro i Bryssel över konsekvenserna.

- De här frågorna har inte lösts och nya frågor har tillkommit, konstaterar kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

Sista försöket?

Svenska kommissionsmedlemmen Cecilia Malmström kallar tisdagens brev till Warszawa för "sista försöket att få till stånd en dialog".

ANNONS

- Sedan får vi se hur vi kan ta detta vidare, säger Malmström till TT.

- Det här handlar om rättsväsendet: hur man utser domarna, hur hela högsta domstolen fungerar och vägran att publicera deras domar. Sedan är det ju andra saker som inte nämns i brevet som vi är mycket bekymrade över, nu senast medielagarna och hela den historierevisionism som pågår, säger Malmström.

Förlorad rösträtt

I slutändan kan EU-kommissionen komma att föreslå att Polen tills vidare fråntas sin rösträtt i EU-sammanhang om inte tvisten kan lösas.

Fast där är man "inte ännu", anser Malmström. En av stötestenarna är att det krävs enighet bland EU-länderna för att straffa Polen – som än så länge har stöd från relativt likasinnade regeringar i exempelvis Ungern.

- Vi tror inte att rådet (medlemsländerna) är moget att fatta ett sådant beslut ännu. Men det finns ju andra vägar man kan gå vidare på. Vi ser ju gärna att rådet tar ett större ansvar. De verkar liksom inte redo att ta den diskussionen med polackerna.

ANNONS

TT: Borde alltså fler EU-regeringar diskutera frågan med Polen?

- Absolut, ja. Det som händer i Polen nu hotar hela det fundament som EU är byggt på när det gäller värderingar och rättssäkerhet, säger Cecilia Malmström.

Fakta: Artikel 7-förfarande i EU

Enligt artikel 7 i EU-fördraget kan övriga medlemsländer agera mot ett EU-land som anses "allvarligt åsidosätta" de värden som anges i fördragets artikel 2, om grundläggande fri- och rättigheter. Det berörda landet kan bland annat bli av med sin rösträtt.

För att undersöka läget i Polen har EU-kommissionen inlett förfarandet enligt den procedur om rättsstatsprinciperna som fastslogs i fjol. Processen sker i olika steg där kommissionen genom uppskattningar, yttranden och rekommendationer föreslår vad som behöver göras.

Om inte heller det fungerar öppnas för sanktioner enligt artikel 7 – dock endast om enhällighet råder bland övriga EU-länder.

ANNONS