Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta (till höger) kräver ändrade regler för EU:s sjöräddningsinsats på Medelhavet. Arkivfoto.
Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta (till höger) kräver ändrade regler för EU:s sjöräddningsinsats på Medelhavet. Arkivfoto.

EU-hopp om lösning på Medelhavet

Inte nu, men kanske inom några veckor, hoppas EU:s utrikeschef kunna styra om räddningsinsatserna på Medelhavet på ett sätt som gillas av alla. Italien hotar återigen med stängda hamnar.

ANNONS
|

Det senaste inspelet från den italienska regeringen är att ändra reglerna för EU-insatsen Sophia så att räddade flyktingar och migranter kan styras över till andra länder.

"Bollen är i EU:s händer: om vårt förslag accepteras ger det en chans att visa att det verkligen är en union som styrs av värderingar. Om det avvisas förnekar man sina grundläggande principer", skrev Italiens försvarsminister Elisabetta Trenta via Facebook inför torsdagens informella försvarsministermöte i Wien.

Rotation?

Tanken är att skapa en sorts rotation, där de fartyg som deltar i Sophia framöver hänvisas till hamnar även i exempelvis Frankrike och Spanien när det gäller att landsätta flyktingar och migranter som räddats till havs.

ANNONS

I nuläget landsätts i princip alla i Italien, där inrikesminister Matteo Salvini högljutt kräver att övriga EU-länder tar hand om fler av de räddade.

Efter mötet konstaterar EU:s utrikeschef Federica Mogherini att alla EU-länder är överens om att Sophia-insatsen är viktig och att en lösning behövs.

- Vi ska försöka se till att det här görs på ett konstruktivt sätt, men också med konkreta resultat, förhoppningsvis inom de kommande veckorna. Vi kommer nu att titta på olika praktiska lösningar. En av dem har föreslagits av Italien. Andra möjligheter kan hamna på bordet, säger Mogherini på sin presskonferens i Wien.

"Vänta för länge"

Nuvarande mandat för Sophia löper till årsskiftet. Italien vill dock se resultat långt före det.

- Somliga regeringar sade att vi borde ändra Sophia-uppdraget när mandatet löper ut. Vi tycker att det är att vänta för länge, säger försvarsminister Trenta efter mötet i Wien, enligt Reuters.

ANNONS

Läget på Medelhavet ska även diskuteras under fredagens informella utrikesministermöte i Wien.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Operation Sophia

Den marina insatsen EU NavforMed Operation Sophia sjösattes den 22 juni 2015, men startades på riktigt i oktober 2015. Mandatet har därefter förlängts flera gånger, senast i fjol somras till att gälla till åtminstone den 31 december 2018.

Syftet är att rädda liv på Medelhavet, men också att identifiera, beslagta och förstöra båtar som används av misstänkta flyktingsmugglare. I mandatet ingår även att utbilda den libyska kustbevakningen och se till att FN:s vapenembargo mot Libyen efterföljs.

ANNONS