Turkiska tekniker lämnar saudiska konsulatet efter en undersökning efter att journalisten Jamal Khashoggi förvunnit.
Turkiska tekniker lämnar saudiska konsulatet efter en undersökning efter att journalisten Jamal Khashoggi förvunnit.

"Ett tydligt försök att begränsa krisen"

Saudiarabiens bekräftelse på att journalisten Jamal Khashoggi dödats på konsulatet kommer vid en väl vald tidpunkt. Det globala trycket på den rika oljenationen blev till slut för stort, säger experter till TT. Men frågan är om det räcker för att stoppa krisen.

ANNONS
|

Att något slags besked skulle komma från Saudiarabien kring vad som hänt med den försvunna journalisten Jamal Khashoggi var väntat.

- Turkiska regeringen har läckt generande information om fallet under två veckor. Målet med det var att sätta press på Saudiarabien för att tvinga dem till ett medgivande, säger Aykan Erdemir till TT.

Han är knuten till den oberoende tankesmedjan Defence of Democracies i Washington och var tidigare turkisk parlamentsledamot mellan 2011 och 2015. Erdemir säger att tidpunkten för uttalandet är strategiskt vald, inför helgen när marknaderna i USA stängt, och Europa gått och lagt sig.

ANNONS

- Det är tydligt ett försök att begränsa krisen. Medgivandet innehåller tillräckligt med eftergifter för att möta såväl turkiska som globala krav. Det tillåter också krisen med Turkiet att bedarra, säger han.

Överens om uttalande

Däremot innebär meddelandet inte nödvändigtvis sanningen om vad som hände med Khashoggi efter att han klivit in genom dörrarna på det saudiska konsulatet i Istanbul.

- Jag tror att president (Recep Tayyip) Erdogan dragit ut de eftergifter han velat ha. Han har försäkrat sig om en större omgörning av den saudiska underrättelsehierarkin. Jag tror att det är säkert att anta att uttalandena är något som Riyad och Ankara kommit överens om bakom stängda dörrar. Det här är inget uttalande som Saudiarabien enskilt ligger bakom, säger Erdemir.

För både Turkiet och USA innebär medgivandet att länderna kan säga att man tvingat Saudiarabien till att vara transparenta och att ett antal individer hålls ansvariga.

ANNONS

En bra början

Hussein Ibish vid tankesmedjan Arab Gulf States Institute in Washington (AGSIW) anser att Saudiarabiens uttalande är en bra början – men att det inte räcker.

- Jag tror att det kan vara tillräckligt för Trumpadministrationen och för vänner av Saudiarabien, men hittills är det nog inte tillräckligt för att göra skeptiker nöjda. De måste komma med mer substans bakom detta och ge människor en anledning att tro på deras berättelse.

Han säger att den internationella oron kan dämpas genom Saudiarabiens erkännande av något sorts ansvar för Khashoggis död. Samtidigt kan det orsaka inrikespolitiska problem eftersom det ser ut som att landets ledning ger efter för internationellt tryck.

Om det här är början på en längre process kan relationerna med Turkiet och USA räddas och gå tillbaka till något ganska normalt så småningom. Bland annat krävs ytterligare förklaring till vad som verkligen hände på konsulatet, och med Khashoggis kropp, anser Hussein Ibish.

- Om det här är det enda kommer det inte att räcka. Det här måste vara ett första steg, säger han.

ANNONS

"Ångar sig"

Aykan Erdemir tror att Riyad har tagits på sängen av den massiva globala kritiken, som fått ekonomiska och diplomatiska följder.

- Det är tydligt att Saudiarabien inte förväntat sig den här utkomsten, i så fall hade de planerat operationen annorlunda. Vad vi ser i dag är bara den offentliga bilden av avtalet, det är troligt att det finns andra överenskommelser bakom stängda dörrar.

Han tror däremot inte att krisen kommer att leda till några större förändringar, mer än att Riyad framöver kommer att vara mer kalkylerande.

- Det är svårt att säga om det kommer att leda till större transparens, pressfrihet och rättstatsprincipen i Saudiarabien. Det vore optimistiskt att tro på någon större förändring, säger han.

Aykan Erdemir är tveksam till om vi verkligen kommer att få veta vad som egentligen hände med Khashoggi. Det skulle i så fall kräva att den turkiska regeringen skulle fortsätta att läcka material, exempelvis de ljud- och videoinspelningar det ryktats om ska finnas. Men det är antagligen Turkiet tveksamma till att göra, då det också är bevis på att man brutit mot de diplomatiska protokollen och haft hemlig övervakning av ambassaden.

ANNONS
TT

ANNONS